Шествие в Брюксел срещу роднина на убиеца педофил Марк Дютру

  • 19 август 2012 18:43

  • 1347
  • 0
Шествие в Брюксел срещу роднина на убиеца педофил Марк Дютру
©

Няколкостотин души взеха участие в шествие в Брюксел срещу възможното освобождаване под гаранция на бившата съпруга на убиеца педофил Марк Дютру, предаде Франс прес.

Организатор на шествието бе бащата на една от жертвите на Дютру, Жан-Дьони Льожьон. Сред участниците имаше родители и на други жертви на Дютру, присъстваше и една от двете му оцелели жертви.

В шествието се включиха около 300 души, по данни на присъстващи журналисти. Лятната ваканция и високите температури се отразиха отрицателно на мобилизацията на обществеността.

След шествието родителите на жертвите на Дютру се срещнаха с министъра на правосъдието Анеми Тюртелбом и й връчиха предложения за реформи в системата.

"Не искам присъди без право на намаляване, а по-големи разлики в присъдите. Нека този, който е убил възрастен или дете, да не получава толкова тежка присъда, колкото този, който е убил четири, отвлякъл е деца и ги е държал в плен", заяви Льожьон.

В Белгия бе възобновен дебатът по присъдите без право на намаление. Вчера министърката на правосъдието обяви, че има готов текст по въпроса и ще започнат междуведомствени обсъждания.

На 28 август Касационният съд ще се произнесе по валидността на освобождаването под гаранция на бившата съпруга на Марк Дютру - Мишел Мартен. Дотогава тя остава зад решетките.

52-годишната бивша учителка бе призната за виновна, че е държала в плен няколко от жертвите на Марк Дютру и е оставила 8-годишните Жули Льожьон и Мелиса Русо да умрат от глад, зазидани в килия.

Дютру излежава доживотна присъда.

Мишел Мартен до момента е излежала 16 години от 30-годишната си присъда. Ако бъде освободена, тя ще бъде приета в женски манастир в Малон близо до южния белгийски град Намюр, при условие, че не влиза в контакт със семействата на жертвите.

Последвайте канала на

БТА
1347 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини