Родните служби засекли коката на борда на "Св. Николай"

  • 16 август 2012 06:20

  • 2358
  • 1
Родните служби засекли коката на борда на "Св. Николай"
©

21 български моряци и техният капитан бяха заловени с 3000 кг кокаин на борда на кораба "Свети Николай" край бреговете на Испания рано сутринта в сряда. 

Нашенците са били следени от началото на януари, след като постъпили данни за контактите им с колумбийския картел на братята Велес, пише в. "Стандарт". Испанските власти съвместно с българските спецслужби организирали мащабната акция с кодовото име "Спартан".

Преди дни нашите служби успели да засекат разговор, в който българин уговарял последните подробности около доставката на кокаина с кораб от Южна Америка, научи "Стандарт".

Предполагаемите кораби по това направление са били три, като един от тях е заловеният "Свети Николай". Плавателните средства били следени през целия път, включително и от спътник. В тази част на операцията съдействали и агенти от Финансовата полиция на Италия, която се включила с въздушно наблюдение. Според разследващите вероятно "Свети Николай" е натоварен в района на Карибския басейн, след което по плана на колумбийците трябвало да бъде претоварен на друг по-малък кораб край испанските брегове. Поради тази причина наркотикът бил открит в трюма, подготвен за прехвърляне, а не бил укрит, каквато обикновено е практиката при такива доставки.

Трафикантите не са знаели, че през цялото време са били следени от испанската полиция, която пък е поддържала постоянна връзка с колегите си в България. Щом корабът бил засечен да приближава, по разпореждане на съдебните власти в Мадрид било взето решение за абордаж. Атаката била извършена вечерта на 13 август.  По време на ареста екипажът не оказал никаква съпротива. 

Няма данни за връзка между участниците в тази акция и нашумялата в последните месеци "Кокаинови крале", при която бяха задържани Евелин Банев-Брендо и още няколко българи. В началото на годината колумбийците са избрали и транспортното средство, с което да бъде пренесен кокаинът. Най-подходящ се оказал търговският кораб "Свети Николай". Плавателният съд е дълъг 130 м и широк 25 м. По това време е бил под името "Бургас" и закотвен в Африка. От испанската полиция посочват, че "Свети Николай" е отплавал към Латинска Америка през юли, а колумбийската група е изпратила свой член в Галисия, който да отговаря за "посрещането му". Той трябвало да изпрати друг кораб, който да вземе ценната пратка от този с българския екипаж в открито море.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2358 1

Коментари 1

Добави коментар
Най Свестния

2012.09.03 | 17:38

1
Това е коката на милен велчев курвата ! Той стои зад това. Милен вЕлчев Курвата !!!

Добави коментар

Водещи новини