Доплащаме 200 лева за парно

  • 09 август 2012 07:26

  • 1096
  • 1
Доплащаме 200 лева за парно
©

До 200 лв. е средната сума за доплащане за парно за вече миналия отоплителен сезон. Това сочат първите данни от топлинните счетоводители, които започнаха да предават изравнителните сметки на „Топлофикация - София”. До средата на месеца тя трябва да обработи данните и заедно с юлските сметки да изпрати окончателните фактури за миналия сезон на клиентите.

От най-големия топлинен счетоводител „Техем” все още нямат точна сметка каква е сумата за доплащане и съответно за получаване на обслужваните от тях сгради. От „Иста” съобщиха, че при тях средната сума за доплащане за парно и топла вода за миналия отоплителен сезон е 140 лева. Според данните на дружеството 47,5% от клиентите им в София имат да додават.

Сумата за получаване пък е 131 лв. Изчисленията на „Нелбо” сочат, че тези от клиентите им, които имат да додават за парно, дължат средно по 160 лв. Съответно средната сума за тези, които имат да получават от „Топлофикация”, е 155 лв. При „Нелбо” съотношението на тези, които имат да дават, и тези, които ще чакат от топлофикацията, е 49 към 51.

От „Иста” съобщиха още, че окончателните им данни сочат, че средната сметка за парно и топла вода за миналата година е била 102 лв. Само за отоплителния сезон за парно са се плащали средно по 80 лв., а топлата вода излиза по 22 лв., но за цялата година. При „Нелбо” средната месечна сметка за зимния сезон излиза 106 лв. В нея се включва парно, вода и сградна инсталация.

Преди време от „Техем” обявиха, че парното за 64 квадрата апартамент за седем месеца излиза 540,55 лв. за целия сезон. Това прави средно по 77 лв. за отопление през зимата. Топлата вода за 12 месеца пък е 546,85 лв., или по 45 лв. на месец.

От някои от топлинните счетоводители констатират, че има сериозно увеличение в броя на абонатите, които не осигуряват достъп. При други, напротив, забелязва се леко намаление.

Оттук до октомври недоволните от изравнителните си сметки абонати могат да се жалят само на топлофикация. Вече изтече едномесечният срок, в който всички, които имаха да възразят срещу първите сметки, изготвени от счетоводителите, можеха да го направят. Сега техните жалби са разгледани. Ако са били основателни, топлинният счетоводител е преправил сметките на всички останали съседи.

Последвайте канала на

Novini.bg
1096 1

Коментари 1

Добави коментар
onq s konq

2012.08.09 | 10:50

1
Эа порно си е отделно!:)

Добави коментар

Водещи новини