-
08 август 2012 18:19
- 1440
- 0
За опасно натрупване на пестициди, съдържащи невротоксини и други отровни химикали, в най-популярните плодове и зеленчуци алармират американски учени, цитирани от "168 часа".
Резултатите от изследванията пораждат сериозно безпокойство, тъй като проблемите, свързани с употребата на вредните вещества, които се съдържат в препаратите за растителна защита, се свързват със смущения в нервната система, ракови заболявания, хормонални нарушения и други заболявания.
Оказва се, че вина имат не само производителите, защото до голяма степен съдържанието на нитрати и пестициди зависи и от самите абсорбиращи свойства на плодовете и зеленчуците. Естествено и химикалите, които слагат земеделците, имат съществена роля, а колкото повече паразити застрашават дадена култура, толкова повече пестициди се използват.
"Трудно ще намерите специалист у нас, който да се занимава сериозно с тези проблеми. Големите химически компании също хвърлят много усилия и средства, за да ни убедят в безопасността от употребата на различните химикали. Формално има и изисквания на Европейската комисия и всяка година излиза листата с пределно допустимите норми на съдържанието на вредните вещества, но считам, че е наложително у нас да се промени мисленето на хората", споделя Стоилко Апостолов, председател на Фондация "Биоселена" пред "168 часа".
"На практика много често виждам как земеделски производител влиза в селскостопанска аптека, където му продават някакъв препарат, от който трябва да сложи да речем една капачка против маната по лозята, а той за всеки случай добавя още една, без изобщо да се интересува какво ще стане с тези, които консумират тази продукция. Много разпространена практика е и производителите да имат отделна оранжерия за собствени нужди", допълва той.
"Вярно е, че отделните плодове и зеленчуци имат различна способност да абсорбират вредни вещества, но и различните групи пестициди също се характеризират с по-голямо или по-малко токсично действие, като така наречените органофосфати са най-токсични. Пестицидите се делят на два вида - повърхностни и системни. Потенциално по-опасни за здравето са системните, защото те влизат дълбоко в структурата на плодовете и зеленчуците и дори при обелване или нарязване не могат да бъдат премахнати", коментира Мартин Зарбов, мениджър на лаборатория "Фитолаб", за "168 часа".
Последвайте канала на
Свързани новини
Нефтохимик и Мартин Стоев се разделиха
Официално: Антон Велков се завърна начело на Локо (Сф)
"Sportal.bg - подкаст" с гост Крум Савов (гледайте целия епизод)
Решаваща седмица за Тен Хаг, Нистелрой с все по-силни позиции да го замени
"Запомнете това име": Викторио Илиев
Ще успее ли набралият скорост Септември да се възползва от проблемите в Спартак (Варна)?
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Борисов се срещна с кметовете победители на ГЕРБ в София
30 септември 202413:35
"Сиела Норма": Не би следвало да има риск за машинния вот на изборите
30 септември 202413:15
Председателят на СОС: Има риск градският транспорт в София да спре след средата на октомври
30 септември 202413:54
Велев: Заплатите се изработват. Популизъм е политиците да ги увеличават
30 септември 202414:01
ТИР, натоварен с водка, катастрофира на АМ "Марица"
30 септември 202412:46
21-годишна шофьорка загина при тежка катастрофа в Плевенско
30 септември 202412:04
„Порше“ изгоря в Перник
30 септември 202413:31
Водещите новини! Васил Данов: Путин даде старт на агресията на „Хамас”, въвличайки целия Близък изток. Сняг падна до София (и още…)
30 септември 202413:21
Почина емблематично лице от „Ченгето от Бевърли Хилс“
30 септември 202413:01