"Curiosity" кацна успешно на Марс! (видео+снимка)

  • 06 август 2012 08:47

  • 7684
  • 8
"Curiosity" кацна успешно на Марс! (видео+снимка)
©

Подвижната лаборатория Curiosity на NASA успешно достигна повърхността на Марс в първата подобна мисия на американската космическа агенция за търсене на извънземен живот, пише dnevnik.bg.

За пръв път човечеството изпраща толкова голямо и сложно устройство на чужда планета. Curiosity тежи 1 тон и е с размера на малък лек автомобил. За целта бе разработена специална сложна система за спускането в рядката марсианска атмосфера и достигането на предварително определеното място в кратера Гейл.

Метеоролозите прогнозираха благоприятно марсианско време с лека облачност и температури на повърхността в рамките на минус 12 градуса по целзий.

"Умът ни казва, че сме си свършили работата, но емоционално сме ужасени", коментира Адам Селцнър, ръководител на операцията по спускането.

Според специалистите, ако Curiosity е в идеално състояние, би трябвало да може да изпрати към Земята първите снимки от Марс броени минути след края на спускането и началото на двугодишната си програма за изследване на Червената планета.

Първа снимки на Curiosity от Марс

 

Проектът струва 2.5 милиарда долара и се смята в NASA за изключително важен, за да задържи САЩ в авангарда на космическите изследвания и да позволи изпращането на хора на Марс към средата на 30-те години на ХХІ век.

 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
7684 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2015.03.14 | 11:25

7
От 1 до 5 - много сте тъпи същества. Че им завиждате е ясно, ама нужно ли е така да злобеете и да измисляте глупави конспирации, и други простотии? Типично по български. Затова никога нищо няма да постигнем като нация и най-добрите ни учени замиват за другите държави.
пътьом

2015.03.14 | 11:26

8
Ако внимателно си следил тази мисия на "Curiosity", щеше да забележиш невероятните усилия и свръх високите технологии(да не говорим за споменатите по-долу 2,5 милиарда $), които бяха впрегнати в тази мисия ;) Хайде сега се върни мислено до 1969г. Без всички тези знания,компютри, програми, уреди и материали и прибави към уравнението на "летящия бойлер" теглото на 3(трима) астронавти плюс животоподдържащите системи( санитарни нужди, вода, храна и въздух), плюс допълнителното гориво за преодоляване на втора космическа на Луната, та и даже за обратния път до земната атмосфера, плюс съобразяване на ускоренията на апарата с физическите възможности на живите хора в него... Ма за к'ви конспирации говорим ?! Та то си е направо фантастика ;)
123

2015.03.14 | 11:24

4
иии голяма радост,и ко ше праим ся!

2015.03.14 | 11:24

6
Сега поне веднъж седмично роботчето ще праща Wallpapers за Desktop-а на компютъра ти на разни каманаци и отдавна починали червеи и ще ни лъжат още поне 50 години, че някога някой от нас ще живее там !

2015.03.14 | 11:24

3
''Метеоролозите прогнозираха благоприятно марсианско време с лека облачност и температури на повърхността в рамките на минус 12 градуса по целзий.''Не бях чувал,че има облаци на Марс.А температура на земята се мери на сянка в едни проветриви кутии.Как се дава прогноза за Марс е загадка?

2015.03.14 | 11:24

5
Врачките за какво са според теб ? На последък парите вместо в топ инженерите и всякакви други специалисти от космическият сектор отидоха в разни врачки и гадателки то и за това вече само роботи пращат тук и там и скоро никой няма да лети до където и да е както е тръгнало скоро може и космическите изследвания направо да ги закрием .
тъпото

2015.03.14 | 11:23

2
Прогнозата,се прави на око от Земята

2015.03.14 | 11:23

1
преставете си руснаци изпращат на луната руски бойлер саюз 3 от байканур р. казахстан и по време на полета разбират че екипажа го няма.къде е екипажа проснати на казахската степ и голяма 10л ботилка САМАГОН СИДОРОВ ВИД РУСКА ДОМАШНА ВОДКА.ракетата бойлер продължава полета до блъсъка с луната а руснаците винаги насрани и пияни ще са назад 50 до 70 г след американците и NASA.

Добави коментар

Водещи новини