Жегите съсипаха тютюна в Пиринския край

  • 02 август 2012 13:34

  • 590
  • 0
Жегите съсипаха тютюна в Пиринския край
©

Огромните жеги съсипаха реколтата от тютюн в Пиринско, съобщава в. Стандарт. На определни места се очаква загубите да бъдат между 50% и 70% .

„Толкова ниски добиви от тютюн никога не е имало. При нормален добив от 180-200 килограма от декар, това лято добивът е между 30 и 50 килограма. Хората са отчаяни, не могат да си платят дори разходите. Предишни години сме предавали по 240-260 тона, а сега от засадени 1 400 декара ще се изкарат не повече от 50-60 тона. Положението е страшно”, твърди кметът на симитлийското село Долно Осеново Бисер Сегменов. Според него заради дългата суша тази година, догодина много от местните жители ще зарежат „зеленото злато”. А за някои от тях това е единственото препитание.

Други пък вече стягат куфарите си за гурбет зад граница. От 1 600 души население над 300 са в чужбина, предимно в Португалия, Испания и Италия. Сега се очаква нова колония да поеме натам. „Тютюневата реколта е целия регион пострада, но тук ситуацията е двойно по-тежка и заради липсата на поливна вода. Както е тръгнало, нищо чудно половината село да се изнесе в чужбина, за да търси препитание. Нашите хора са трудолюбиви и се търсят зад граница”, твърди селският управник на Долно Осеново.

 

 

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар

Последвайте канала на

Филип Епитропов
590 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини