"Гърдата е най-доброто"

  • 01 август 2012 11:57

  • 1215
  • 0
"Гърдата е най-доброто"
©

По повод на Световната седмица на кърменето (1 – 7 август), в родилното и неонатологично отделение на варненската болница МБАЛ „Света Анна” започва 24-часово прожектиране на известния филм за кърменето „Гърдата е най-доброто”. Филмът е озвучен на български език и се излъчва по кабелната телевизия в болницата. Идеята е на варненския клон на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ – сдружение „Цветно бъдеще“. Подкрепена е от Медицински университет – Варна и Посолството на Кралство Норвегия. Техническото изпълнение е на специалисти от фирма „Табакком”.

Филмът „Гърдата е най-доброто“ е създаден от норвежката лекарка д-р Гру Нюландер, наричана „гуру“ на кърменето в световен мащаб. Книгата е преведена на повече от 50 езика, включително и на български. Използва се от бременни, кърмещи майки и медици в цял свят като настолен справочник. Счита се, че „Гърдата е най-доброто“ е един от най-информативните филми за кърмене. Ползва се в много страни с цел насърчаване на кърменето и подкрепа на инициативата на СЗО и УНИЦЕФ „Десет стъпки към успешно кърмене“.

Сдружение „Цветно бъдеще“ работи с двата родилни дома във Варна за подобряване на практиките за кърмене чрез организиране на обучения, лекции, разпространение на информационни материали. Акушерки и майки-консултанти по кърмене подпомагат и съветват родилките в отделенията и след изписването им. Тази дейност се осъществява съвместно с фондация „Карин дом“ с цел превенция на изоставянето на деца родени с риск от увреждане.

Последвайте канала на

1215 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини