Фалшиви пари заливат Черноморието

  • 30 юли 2012 07:15

  • 1229
  • 1
Фалшиви пари заливат Черноморието
©

Грозни ментета на банкнотите от 10 и 20 лева заливат морските ни курорти, пише вестник "Преса". Изпълнението е нескопосано и елементарно, но чужденците не са специалисти по българската валута и се лъжат лесно, коментират експерти.

Схемата е следната - мошениците снимат банкнотите на цветна копирна машина, след което ги намачкват, за да изглеждат, че са в оборот отдавна, и ги притискат с преса, за да постигнат нужния релеф на лицевата страна. Но оригиналните банкноти се правят по специална технология, при която на лицето има изпъкналост, но гърбът е гладък, а не вдлъбнат, както при фалшификатите.

Въпреки този случай, според експертите, в последните години у нас парите менте намаляват, но през лятото бележат бум по морето.

Парите трябва да се броят ръчно и да се пипа всяка една банкнота поотделно, така че не разчитайте броячните машини в сарафските бюра, съветват специалисти. Те припомнят, че най-добре релефът на банкнотата от 20 лв. се познава, ако се потърка с нокът ревера на Стефан Стамболов.

За първите шест месеца на годината в централната банка са попаднали 874 банкноти менте, става ясно от данните на БНБ.

В момента парите в обращение са на обща стойност 8,5 млрд. лева.

Последвайте канала на

1229 1

Коментари 1

Добави коментар
ХАХА

2012.07.30 | 10:46

1
Не ми дреме!

Добави коментар

Водещи новини