Екатерина Бончева: В сегашната ЦИК няма агенти на ДС

  • 22 юни 2011 08:01

  • 2434
  • 0
Екатерина Бончева: В сегашната ЦИК няма агенти на ДС
© Интернет

Това каза Екатерина Бончева, член на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност в предаването на БНТ „Денят започва“.

Една от целите беше не само да разберем кой, кой е, но и да бъде спрян пътят на сътрудници на Държавна сигурност (ДС) към различни държавни позиции и да се даде път на младите хора.

Министерствата вече искат предварителна проверка за хората, които ще назначават.

И даде пример: Решават да назначат някой, изпращат писмо до нас, ние им връщаме отговор, но с изричното съгласие на човека, който проверяват. Тази информация обаче не е публична.

Все повече и повече министерствата, и на първо място МВР проверяват кадрите си и дават път на млади хора, каза още членът на Комисията по досиетата.

МВР промени правилника си за определени високи позиции точно заради хората от ДС, припомни Бонева.

Тя каза още, че за първи път, откакто работи комисията сега в ЦИК няма сътрудници на бившата ДС, а в предишните е имало.

Бончева се надява да се разбере, че това което прави комисията е съществено и важно.

По повод проверката на кредитните милионери Бончева каза, че проверката е изключително обемна и трудна, защото фигурират юридически и физически лица. Според нея едва ли до края на годината ще има възможност да бъде приключена тази проверка.

Последвайте канала на

2434 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини