Спират колетите по автобусите

  • 26 юли 2012 21:14

  • 942
  • 0
Спират колетите по автобусите
© Булфото

Шофьорите на рейсове вече няма да приемат колети, съобщи транспортният министър Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета.

Според него това е нерегламентирана куриерска услуга, която е забранена.

"Ако е необходимо ще направим промени в наредбите и дори в закона, за да наложим санкции на тези, които го правят", категоричен бе Московски. Инспекторите от изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" нямат право да проверяват личния багаж на пътуващите, но инструктират превозвачите да бъдат по-бдителни, каза още министърът. Чантите може да се претърсват само при съвместни проверки с полиция, което може да стане след сигнал за завишен риск.

По неофициална информация през 2008 г., когато се е изготвял националният антитерористичен план, от ДАНС искали шофьорите да проверяват багажа на пътниците. Тогава от транспортното министерство заявили, че не могат да задължат частните превозвачи да правят проверки, съобщава СтандартНюз.

Транспортният министър съобщи още, че пълното видеонаблюдение ще е един от критериите за лицензиране на сградите. Той допълни, че това са само част от допълнителните правила, които транспортното министерство спешно ще въведе заради повишените мерки за сигурност заради атентата на летище Сарафово. "Оттук нататък държавата по друг начин ще гледа на всички места, където има струпване на хора и трафик на пасажери", коментира Московски.

"С колегите от МВР ще обсъдим дали да бъде разширен периметърът на видеонаблюдението. Ще се преценяват подстъпите към тях, ще бъдат фиксирани отделни вход и изход на всяка сграда, ще бъдат проверени евакуационните трасета, обясни още министър Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета. Той обясни, че вече е разговаряно с операторите на концесионерните пристанищни терминали да разширят системите за видеонаблюдение.

Специално за засилване на сигурността по летищата е необходимо да бъдат закупени телесни скенери, коментира Московски. Те сканират човешкото тяло с рентгенови лъчи, като показват укрити в него опасни оръжия или вещества. За целта са необходими допълнителни средства, каквито не са предвидени в бюджетите, обясни той. Подкрепям всичко, което води до допълнително завишаване на нивото на сигурност, категоричен бе министър Московски.

Последвайте канала на

Десислава Станева
942 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини