Огромен брой комари и мухи тормозят Смолян

  • 26 юли 2012 14:34

  • 916
  • 0
Огромен брой комари и мухи тормозят Смолян
©

Огромна популация на комари и мухи тормози Смолян и региона. Това съобщи управителят на Дезинфекционна станция – Смолян биологът Оля Тотева, цитирана от Фокус

До сега такъв сериозен проблем в града не е имало. Необичайното,при мухите тази година не е само тяхната увеличена плътност, но и агресивността в поведението им. Първите обработвания на обществени помещения, които са извършвали срещу мухи, не са дали резултат както в предишни години. „Пръскането не даде такъв резултат какъвто очаквахме”, каза Тотева и допълни, че се е наложило да се вземат и нови препарати. Въпреки това борбата с тях се оказва трудна и ще се налага помещенията да се пръскат още два-три пъти.

Завишена е популацията на комари в Смолян и областта, което е необичайно за града, още повече, че скоро е нямало валежи от дъжд.Има вероятност комарите да идват от гората, но ухапванията им са също толкова болезнени и неприятни, каквито са и от тези, които са покрай реките и могат да доведат и до нежелани алергични реакции. Особено уязвими са децата. Има обаче различни препарати за борба с комарите, затова е хубаво предварително да се вземат мерки. Колкото и да е горещо времето, когато родителите водят децата си в планината, трябва да им слагат дрехи с дълги ръкави и задължително подходящи обувки, които да са затворени. Те също трябва да са с подходящо облекло, с което могат да се предпазят не само от ухапване на насекоми, но и от влечуги. Тотева каза още, че до момента няма сигнали за увеличена популация на змии.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
916 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини