Плевнелиев: Трябва да гледаме на евродоклада като на платформа за работа

  • 26 юли 2012 11:20

  • 989
  • 2
Плевнелиев: Трябва да гледаме на евродоклада като на платформа за работа
©

Трябва да гледаме на доклада на Европейската комисия като на помощен инструмент, като на платформа за работа до края на 2013 г. В него са определени 5 области със съответните препоръки, по които ще се търси напредък и резултати.

Това каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното при откриването на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

"Всички оценихме доклада на Европейската комисия за Механизма за сътрудничество и оценка като задълбочен и справедлив, обективно отчитащ както направеното в областта на реформите в съдебната система, така и в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и оставащите за решаване проблеми в областите правосъдие и вътрешен ред. Положени са усилия, постигнат е напредък по всички индикативни показатели за 5-годишния период. В доклада се отправят конкретни препоръки, които са изпълними и са по силите на българските институции”, добави държавният глава.

Според него след доклада е необходимо всички институции да седнат на една маса и да определят своите задачи, ангажименти в оставащите 18 месеца. "Проблемите са ясни, решенията ще дойдат от нас, а не от Брюксел. Целта е само една – сигурност и справедливост за българските граждани. Още от сега ни е необходим консенсус по мерките, които ще предприемем. 2013-а е година на парламентарни избори и тези мерки ще се изпълняват и от следващото правителство. Ангажиментите, които касаят сегашния главен прокурор ще ги изпълнява и следващият главен прокурор. Затова ни е нужна приемственост. Моят прочит на доклада е следният - законодателната рамка вече е добра, необходими са резултати – по-малко да говорим за реформи, а да постигаме резултати. Докладът казва ясно - имате закони, концентрирайте се върху тяхното правилно прилагане”, каза президентът.

"Важни индикатори за устойчивостта на реформата в съдебната система са предстоящите избори за Висш съдебен съвет (ВСС) и главен прокурор. Това е област, в която нямаме право на провал, защото правилният избор е абсолютната предпоставка за успеха на реформата. При избора на главен прокурор трябва да има конкуренция, да се излезе от традицията да се издига само една кандидатура”, подчерта държавният глава. Според Плевнелиев трябва да се работи така, че да няма съмнение, че във ВСС ще влязат най-добрите професионалисти, че професионалната квота ще се изпълни при строго спазване на принципите на прозрачност, състезателност и конкурентност. По отношение на избора от парламентарната квота особено важно е да създадем условия за конкуренция и да се осъществи истински дебат в парламента с участието на организации и структурите на гражданското общество", каза още Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
989 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
беееееее

2012.07.26 | 20:03

2
А защо 3 години спахте и не гледахте на предишния доклад като платформа за работа. Боко пак ще си го премести в другия крачол, то затова ръката му все е в джоба.
В отговор на Коментар #1

2012.07.26 | 17:02

1
zashtoto i i prokuroro i bs.savet ima mandat koito ve oshte e izbran otBSP RAZBRA LI SQ ZASHT

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини