Greenpeace атакува Shell с пародиен сайт (снимки)

  • 20 юли 2012 17:55

  • 2190
  • 0
Greenpeace атакува Shell с пародиен сайт (снимки)
©

Сайтът Arctic ready изглежда като идея на Shell, с която марката се опитва да хване вайръл-вълната и да набере популярност в социалните мрежи. Но само на пръв поглед. След като се завъртя из социалните мрежи за няколко седмици, в крайна сметка се оказа, че проектът наистина има силен социален ефект, но той е по-скоро следствие на саботаж и е пародия с петролния бранд, пише dnevnik.bg.

Зад него стои зелената организация Greenpeace, която е “откраднала” бранда Shell в знак на протест срещу плановете на компанията за проучване залежите на петрол на Северния полюс. За това съобщи британският вестник “Гардиън”.

Сайтът приканва посетителите му да изпратят личните си предложения за реклами на Shell-сондажите за петрол на Арктика с основен слоугън “Let’s go!” “Искаме да отправим призива си директно към шофьорите, които използват основно горивото на Shell. Затова и стартираме тази нова кампания. Най-добрите ще бъдат отпечатани и сложени на стратегически места по света!,” се обяснява задачата на сайта.

Този пародиен сайт, който явно постига социалния си ефект, е само част от поредицата акции в кампанията “Да спасим Северния полюс” на Greenpeace, която цели да предотврати петролните сондажи и индустриалния риболов в този регион по силата на това, че Арктика е призната за световен парк. Организацията има информация, че Shell планира да започне сондажите в близост до Аляска в следващите седмици, съвместно с руската петролна компания Газпром, която също работи в региона.

Само преди броени дни отново активисти на Greenpeace успяха да затворят 74 бензиностанции на Shell в Лондон и Единбург (от всички 105 техни бензиностанции в английската столица и 14 в Единбург). Причината пак беше несъгласие с плановете за петролен сондаж на Полюса. 24 протестиращи бяха арестувани.

Активистите са оградили станциите първоначално с бариери, а след това са блокирали с копче “спешни случаи”, за да спрат бензина в помпите. След това са махали бушоните, за да отложат включването им. По-късно организацията разпространи снимка на активист, който изпраща един от бушоните на ръководител на Shell, отговарящ за сондажите на Северния полюс с послание: “Внимаваме да не разрушим чуждата собственост. Дори и отстранени, частите ще се върнат обратно при Shell.”

 


Множеството споделени идеи може да разгледате тук.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2190 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини