Италия планира стабилни доходи от продажба на държавни активи

  • 15 юли 2012 19:18

  • 437
  • 0
Италия планира стабилни доходи от продажба на държавни активи
©

Новият италианския министър на икономиката и финансите Виторио Грили очаква, че продажбата на държавни активи с цел да бъде намален колосалният дълг на страната, могат да донесат между 15 и 20 милиарда евро годишно, информира АФП, позовавайки се интервю на Грили за в. "Кориере дела сера".

Правителството иска "да гарантира, благодарение на многогодишна програма, продажбата на държавни активи за 15 до 20 милиарда евро, което е един процент от брутния вътрешен продукт (БВП)", уточнява Грили.

Според него това ще позволи държавният дълг да бъде свит с 20 процента за пет години. Днес дългът на Италия според него приближава 2 трилиона евро или 123 на сто от БВП.

"Бих бил щастлив да го намалим със 100 процента, това би било прекрасно. За жалост обаче, нека да кажем истината, обемът на продаваемите държавни активи и на държавните компании не е такъв, какъвто бе преди 20 години. Има наследство от сгради, което трудно може да се оцени", признава Грили.

Грили пое в сряда ръководството на икономическото министерство от премиера Марио Монти, който съчетаваше до този момент двата поста, припомня АФП.

Последвайте канала на

БТА
437 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини