Фандъкова обещава пълна проверка на гетата в София

  • 14 юли 2012 20:07

  • 2254
  • 8
Фандъкова обещава пълна проверка на гетата в София
©

Служители на общината, на министерствата на здравеопазването, на социалните грижи и образованието, както и на неправителствени организации ще проверяват здравното и социалното състояние на жителите на всички гета в София. Това стана ясно от интервю на кмета на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска пред "Нова телевизия" по повод заболелите от СПИН пет деца и няколко възрастни в едно гетата на ул. "Градина" в кв. Орландовци.

„Обикновено там, където има проблем, отивам лично, защото това е най-добрият начин след това да мога да координирам работата. Това е моделът", сподели Фандъкова. Нито една институцията обаче не може да се справи сама, а има нужда от помощта на цялото общество, обясни кметът.

"Проблемите са трупани с години. Те са замитани и не са решавани", каза Фандъкова. По думите й се взимат комплекс от мерки за разрешване на ситуацията. Не посочи точно колко гета има в столицата, защото процесите били динамични.

Според нея две са нещата, които Столична община може да направи за софийските гета – да даде образование и работа на хората, които са от София, и да изсели обратно към родните им места, тези, които не са от столицата. Процесът обаче е сложен и дълъг, коментира Фандъкова.

По думите й, най-тежка е ситуацията в кварталите „Възраждане", „Люлин" и „Овча купел". Непрекъснато се работи по този проблем и в седем от малките общини, допълни тя.

Относно избухналия скандал за заразени със ХИВ деца в социален дом, Фандъкова коментира, че на този етап информацията от хората, които работят на терен, която е и публикувана публично, няма установени заразени със СПИН, освен петте деца от известното под името „Градина" гето. В социалния дом „Асен Златаров", където са били настанени, няма други случаи на зараза, категорична беше Фандъкова. Въпреки проблемите, Столична община си дава за задача да продължи работата с гетата, защото, ако не се случи реална интеграция на ромите, това ще се отрази на всички граждани, заяви столичният градоначалник.

По думите й, хората от гетата са хора в риск. Един от проблемите там е, че те са се настанили незаконно или имат нелегални жилища. Тя обясни, че най-трудната част била премахването на самите постройки, и даде за пример район Студентски, където тамошният кмет премахвал вече десет пъти едно гето и то се образувало отново.

На въпрос дали проблемът с гетата нарочно не се разрешава, защото там има избиратели, които лесно се купуват, Фандъкова отговори: "Нали си давате сметка, че хората, които живеят в съседство, видят, че се справяме, ще имаме далеч по-голям успех на изборите, отколкото да разчитаме на гласове в гетата".

По темата за „Екоравновесие" и проблемът с безпризорните кучета в София столичният кмет коментира, че проверка още отпреди година и половина е установила злоупотреби с поръчки. Веднага след получаването на информацията, директорът Петър Петров беше освободен, а докладът беше предаден на прокуратурата, а бюджетът на общинското предприятие беше намален от 1.400 млн. лева на около 900 хил. За тези пари в момента се прави отчет всеки месец, включително и публичен пред медиите, за да се знае всеки лев къде отива, сподели Фандъкова.

По думите й, истинският контрол е започнал с поставянето на чипове на бездомните кучета, която процедура е започнала от миналия декември. Органите имат нужда от подкрепата на цялото общество, които могат да помогнат поне с информиране и подаване на сигнали. Догодина кметът се надява да има видим резултат и „хората да усетят, че нещо се прави", заяви Фандъкова.


 

Последвайте канала на

2254 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
y,ujnmghnt

2012.07.16 | 01:38

8
ya da vidim kogo ste izyadat ku4etata sledvastiyat pat
gestapo

2012.07.15 | 15:38

7
Браво на Тервел,истината винаги боли и те я унрасяват с разни имена нацисти фашисти и тем подобни само,че точно тези който преди заклеймяваха като такива изллезнаха доста прави ,че интеграция на номади с ниско интелектуално ниво не може да има ,а що се онтася до нацистите техните потомци показаха,че Европа без силна Германия-сега го виждаме най-добре е просто една мечта.
ТЛСМ

2012.07.15 | 15:38

6
Трябва да се напомня преди избори на циганите на кого да продават гласовете си... Нищо повече защо се впрягате все едно ще разрушът катуните и ще разкарат тази напаст от България преди всички избори е така партиите или с заплахи или с обещания карат "правилният гласоподавател" да гласува за тях... Просто явно сега с обещания не е станало за това със заплахи....
Гърбер

2012.07.15 | 15:37

5
Колко години сте на власт Фандъкова,преди теб не беше ли пак вашата Би Би -партия,колко години? Пак ли се оправдавате с предишните? Такава ви е управията на София,за съжаление и на цялата държава! Но още малко,само година!

2012.07.15 | 15:37

4
Съжалявам,че тази жена и хората около нея слушат мутрите под заплаха.Не е лоша,но явно или не и казват всичко,или са и платили достатъчно....
Тервел

2012.07.15 | 15:35

3
Прочетох нещо за някаква интеграция в новината. Самия Саркози сам си го каза: Единствения който може да интегрира циганите е Хитлер. Само да ви кажа да си направите една сметка, как може 1 циганин който не знае какво е работа, да взима повече от човек дарил на държавата работа за 40 години. Ми циганина по цял ден прави деца, и ето, от парите за децата без нито 1 ден те стават по-богати от пенсионерите. Всеки нормален човек ще види че не е нормално 40 години да са по-малко от ден. Сега веднага ще започнат с коментари от сорта ти си расист, ти си фашист и така и така. Накратко Расист е човек който мисли че има висша раса. И всеки който заговори дори малко отрицателно, въпреки че говори истината, става расист. Ето ви един виц върху който да се замислите: Интегрирания и интелигентен циганин е като НЛО-то. Твърди се че го има, но няма доказателства.
Прозорливия

2012.07.15 | 15:34

2
Ами и след 1 година пак ще обещават същото. Те от ГЕРБ са по-зле и от комунистите - БСП. Излизат по медиите, обещават, нищо не се случва. След време пак излизат, обещават, пак нищо не се случва. Но! Никога не пропускат възможност да кажат колко са безалтернативни. Няма такива лицемери!

2012.07.15 | 15:33

1
„хората да усетят, че нещо се прави" - това ви е цялата дейност, а не да има реални промени... знаем как разравяте здрави улици преди изборите, за да видят хората

Добави коментар

Водещи новини