Франция отбелязва днес националния си празник

  • 14 юли 2012 09:41

  • 2185
  • 1
Франция отбелязва днес националния си празник
©

Франция отбелязва днес националния си празник - деня на превземането на Бастилията. В присъствието на президента Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12, министри и много гости на централния булевард в Париж - "Шан-з-елизе" - ще има военен парад. Тази година от Триумфалната арка до площад "Конкорд" ще преминат близо 5000 военнослужещи и 450 единици военна техника, съобщи ИТАР-ТАСС.

В небето над града ще прелетят самолети на френските ВВС, военни и спасителни хеликоптери. Най-атрактивната част от парада се очаква да бъде президентската конна гвардия.

За реда във френската столица днес са мобилизирани близо 10 000 полицаи и жандармеристи, ще има и военни патрули.

След парада Оланд ще отговаря на въпроси на френски журналисти. Новият държавен глава на страната реши да възобнови традиция на телевизионните интервюта на 14 юли, въведена от Франсоа Митеран, от която се отказа предишният президент Никола Саркози.

По традиция през днешния празничен ден управлението на националните архитектурни паметници осигурява безплатен достъп до редица паркове и градини, където французите и туристите ще могат да си направят пикници.

Довечера в Париж и други градове на Франция се организират балове, концерти и празненства. Едно от главните вечерни събития ще бъде шоуто край Айфеловата кула на "Марсово поле", където преди няколко дни бе монтирано гигантско огледално кълбо, създадено от френския архитект Мишел дьо Броа. Там ще има концерт, който според организаторите ще бъде посетен от няколко хиляди души. Тържествата ще приключат с фойерверки, които за първи път могат да се видят в интернет.

Корените на националния празник на Франция тръгват от 1789 година, когато на 14 юли въстаналите парижани превземат с щурм крепостта-затвор Бастилия - символ на кралския деспотизъм - и освобождават седем затворници. Именно тогава започва Великата френска революция. Постановлението за отбелязването на това събитие е прието на 6 юли 1880 година.

Последвайте канала на

БТА
2185 1

Коментари 1

Добави коментар

2012.07.15 | 09:44

1
Къде са тея педерасти, които всяка година на 9-ти май ревът "само руснаците, тези гадно комунисти, все още правят военни паради"? Да им е честито иначе на французите, да си го празнуват още векове наред.

Добави коментар

Водещи новини