Код "оранжево" е обявен утре в цялата страна заради рекордните жеги

  • 13 юли 2012 19:57

  • 737
  • 0
Код "оранжево" е обявен утре в цялата страна заради рекордните жеги
© Getty Images/Guliver Photos

Изключителни жеги ни чакат в събота и неделя, прогнозират синоптиците.

Според тях през почивните дни температурите на места ще бъдат над 40-42 градуса. За цялата страна е обявен код "оранжево".

В САЩ горещините вече взеха над 50 жертви. Затова Aмериканската метеорологична служба разпространи следните съвети:

Успокойте темпото:

Избягвайте твърде енергичните тренировки, поне за лятото. Те водят до прекомерно потене и дехидратация, които, от своя страна, могат да завършат с топлинен удар. Най-често, до там се стига, ако човек е прекарал твърде много време на горещо или не е съобразил интензивността на тренировките със своята възраст и физика.

И децата, и възрастните, както и всички със сърдечни проблеми, трябва винаги да стоят на възможно най-хладното място, информират от Нова телевизия., Обърнете внимание, че това не означава непременно да стоим на закрито. Стая, оборудвана с климатик, обаче действа безотказно.

Тялото ви се нуждае от вода, за да се охлажда. Пийте много течности, дори и да не чувствате жажда. Хората, които страдат от епилепсия, сърдечни, бъбречни и чернодробни проблеми, трябва да се консултират с лекар, преди да увеличат количеството течности.

Въздържайте се от алкохол и напитки с високо съдържание на кофеин.

Стойте предимно на сянка и избягвайте слънчеви изгаряния, защото те вредят не само на кожата, но и на способността й да неутрализира топлината в организма ни.

Носете леки, светли дрехи, съветват още от Нова телевизия. Белият цвят отразява слънчевата светлина и топлина, а черният ги поглъща.

Проучванията сочат, че температурата вътре, в паркирано превозно средство може да достигне рекорди стойности. Например, черното табло или тапицерия на седалките много бързо могат да се нажежат до температури от 82 до 93 градуса.

Дори старата практика да оставим прозорците леко отворени няма да ни помогне сериозно в борбата с жегата.

Последвайте канала на

Десислава Станева
737 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини