Няма да проверяват за корупционно минало кандидатите за ВСС

  • 10 юли 2012 15:32

  • 620
  • 1
Няма да проверяват за корупционно минало кандидатите за ВСС
©

На 26 септември Народното събрание трябва да гласува членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота. На 11 септември правна комисия ще изслуша номинираните в пленарна зала.

Това решиха депутатите от ресорната комисия, като приеха правилата за избор на кандидатите за членове на ВСС от квотата на Народното събрание.

Към сайта на НС ще има и тематичен сайт специално за избора на членове на ВСС, където ще се публикува всичко за процедурите, за кандидатите и друга информация, като освен на български, всичко ще се публикува и на английски език.

Изслушването на кандидатите ще се излъчва онлайн с осигурен превод на английски, за да може Европейската комисия да наблюдава избора.

Преди самото гласуване на 26 септември по време на пленарното заседание тогава и други депутати ще могат да задават въпроси на кандидатите за членове на ВСС.

Бъдещите членове на ВСС трябва да притежават високи нравствени и професионални качества, да не са били в конфликт на интереси, както и да са си платили данъците.

Отпадна изискването кандидатите да не се участвали в корупционни схеми.


Заместник-председателят на парламента Анастас Анастасов предложи да се запише срещу даден кандидат да няма основателни съмнения, че участва в корупционни схеми. И това предложение обаче стигна до задънена улица, защото според повечето юристи в комисията няма как депутатите да доказват нечии съмнения.

Друг депутат от ГЕРБ - Димитър Лазаров, настоя изискването да остане, защото според него, ако то отпадне - вестниците ще си вдигнат тиражите, заради гръмки заглавия, които най-вероятно ще се появят в пресата по темата.

Председателката на правната комисия Искра ФидосоваИскра Фидосова Искра Фидосова Искренова е родена на 22. 08. 1971 г. в гр. Лом. Завършва гимназия в Монтана, после предложи като компромисно решение изискването за неучастие в корупционни схеми да отпадне, но ако в правна комисия постъпят данни в тази насока, комисията да докладва това пред парламента при гласуването на кандидатите в пленарна зала.

От утре до 24 юли започва приемането на документите на кандидатите за членове на ВСС.

Последвайте канала на

Десислава Станева
620 1

Коментари 1

Добави коментар
МАХАЙТЕ СЕ ИЗМАМНИЦИ

2012.07.11 | 19:15

1
КАК ТАКА НЯМА ДА ГИ ПРОВЕРЯВАТЕ Е ТОГАВА НАРОДНИЯ СЪД ЩЕ ПРОВЕРЯВА !!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини