Осъдиха България в Страсбург заради член на ВСС

  • 05 юли 2012 15:45

  • 967
  • 0
Осъдиха България в Страсбург заради член на ВСС
©

Европейския съд по правата на човека в Страсбург осъди България заради решение на Върховния административен съд (ВАС). Председател на тричленния съдебен състав по него е била членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Цветанка Табанджова. Останалите са били Виолета Ковачева и Йордан Константинов.

Изводът на съда в Страсбург, е че е било ограничено правото на достъп до съд на жалбоподателката Десислава Радева, без това засягане да е било оправдано от преследването на легитимна цел, съобщава Дневник.

Делото е от 2003 г., когато Радева подала молба да й отпуснат еднократна социална помощ за зъболечение до дирекция "Социално подпомагане" в София. Тя получава писмен отказ, защото през същата година вече й била отпусната еднократна помощ за отопление.

Отказът е оспорен по административен ред пред директора на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" за София град, но той оставил без уважение жалбата й и потвърдил заповедта на директора на дирекцията.

Радева получава този административен акт на 17 април 2003 г. В 14-дневен срок тя го обжалвала, но дните между първи (четвъртък) и шести (вторник) май били неработни и празнични.

Административното отделение на Софийски градски съд приема, че жалбата е просрочена, защото срокът за обжалване е изтекъл на 1 май 2003 г. и прекратило производството. Определението му било обжалвано пред ВАС. Радева е посочила в жалбата си, че не трети (събота) май, а 7 май е първият работен ден.

ВАС не взел предвид нейните възражения и оставил в сила определението на долната инстанция. Касационната инстанция посочила в мотивите си, че срокът формално изтичал на първи май, но доколкото това бил празничен ден, следвало да се приеме, че той изтича на 3 май, който бил първият работен ден.

Последвайте канала на

Novini.bg
967 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини