Археолози намериха чанта, украсена с кучешки зъби

  • 06 юли 2012 14:37

  • 1247
  • 0
Археолози намериха чанта, украсена с кучешки зъби
©

В епохата, когато населението на Европа е било малобройно и е водело полускитнически живот, в хората вече е имало ясна представа за красота и са се стремили да направят нещо, с което да се отличават от другите.

До такъв извод са достигнали германски археолози, които направиха необикновено откритие- намериха чанта, която я датираха между 2500-2200 година преди нашата ера. Откритието е направено при разкопки на територията на Профен, недалеч от Лайпциг.

Там бяха открити повече от 300 погребения, както и върхове на стрели и копия, каменни оръдия на труда, керамика. Но находката, която откриха неотдавна ги порази-стотици последователно разположени кучешки зъби. Изхождайки от особеността на разположението им, специалистите доста бързо са стигнали до извода, че преди са били част от една структура.

„След толкова много години кожата или тъканта са изчезнали и всичко, което е останало са зъбите. Те са разположени така, че напомнят предната част на дамска чанта", разказва Сузане Фридрих от държавния музей в Саксония Анхалт в Хале.

Според изследователите, вълчите или кучешките зъби са доста често използвани като украшение в епохата на неолита. „За първи път ние имаме ясна представа и преки доказателства за съществуването на подобни чанти през каменния век", подчертава Фридрих.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1247 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини