Мафията се приобщила към европроект в Италия

  • 05 юли 2012 16:18

  • 695
  • 0
Мафията се приобщила към европроект в Италия
©

Италия връща обратно рекордна сума пари на ЕС, след като европейско разследване е показало, че магистрален проект в южната част на страната е компрометиран от проникване на мафията в него и корупция, пишат вестниците "Кориере дела сера" и в. "Дейли телеграф".

Двете издания посочват, че сумата, която Италия е заставена да върне, е от почти 382 милиона евро, което е рекорд в историята на ЕС. Бремето на това наказание ще падне върху плещите на италианските данъкоплатци, посочва в. "Дейли телеграф". Това се случва в момент, когато страната е в криза и има държавен дълг от 1,9 трилиона евро. Новината излезе наяве вчера, когато директорът на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ - италианецът Джовани Кеслер представи свой доклад пред Европейския парламент,
пояснява "Кориере дела сера".

Европейските инспектори за борба с измамите са открили огромни нередности около проекта за магистралата, свързваща Салерно, южно от Неапол, и Реджо ди Калабрия, намиращ се на носа на италианския ботуш. Злоупотребите включват финансови нарушения, корупция, фактурирани фиктивни дейности и проникване на мафията. Нарушенията са свързани с две програми за европейско финансиране на магистралния проект.

Районът на Калабрия, през който преминава магистралата, е известен като владение на Ндрангета, за която се предполага, че е много по-влиятелна от сицилианската мафия Коза ностра, припомня в. "Дейли телеграф".

Последвайте канала на

БТА
695 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини