Германците: Еврото беше добра идея

  • 04 юли 2012 18:51

  • 898
  • 0
Германците: Еврото беше добра идея
© Getty Images/Guliver

Голямо мнозинство от германците не искат да предоставят повече правомощия на ЕС, показва допитване до общественото мнение, извършено от института Форса и публикувано днес, предаде Ройтерс.

Близо три четвърти от германците са против идеята за Обединени европейски щати, в които Берлин ще преотстъпи повече суверенни правомощия на европейските институции. Петдесет и девет процента от германците са против прехвърлянето на правомощия на Брюксел в бюджетната сфера.

Повече от две трети от анкетираните са против еврооблигациите, при които страните от еврозоната ще носят заедно отговорностите, произтичащи от дълговата криза. Подобен процент смятат, че Германия трябва да организира референдум по въпроса за прехвърлянето на повече правомощия на Брюксел. Ако се стигне до такъв референдум, той ще бъде първият в Германия след Втората световна война.

Въпреки дълговата криза и умората от спасителните планове за закъсалите страни, 54 процента от анкетираните вярват, че създаването на еврозоната и въвеждането на еврото са нещо добро.

Последвайте канала на

БТА
898 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини