Финансират безвъзмездно 50% от стойността на санирането

  • 25 юни 2012 11:48

  • 1549
  • 0
Финансират безвъзмездно 50% от стойността на санирането
© Булфото

Съфинансиращата част, която успяхме да защитим пред Европейската комисия, е най-високата като размер, спрямо това, което досега е прилагано във всяка една от европейските членки по проекта „Енергийно обновяване на българските домове”.

Това каза на пресконференция Деница Николова, ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие” в МРРБ на представянето на Фонда за жилищно обновяване.

50% е грантовото безвъзмездно финансиране към собствениците. То се надгражда и от финансирането, което подсигурява МРРБ по отношение на мерките за енергийно обследване, за конструктивно обследване, които са в допълнение на този 50% ресурс за безвъзмездно получаване от страна на собствениците. Имахме сериозни преговори с партньорите от ЕК, каза Николова.
„50-те %, които остават за финансиране, са в частта строителни дейности, строителен надзор, авторски надзор и контролни дейности. За този ресурс ние бяхме наясно, че ще срещнем скептицизъм и трудностите за всяко българско домакинство да осигури един финансов ресурс, който за някой би се сторил непостижим”, каза Николова.

„Затова структурирахме Фонда за жилищно обновяване. Той е по типа на новата инициатива на ЕК за финансов инженеринг. Това е предоставяне на ресурс от страна на оперативната програма в управление на друга институция, която с капацитета и финансовите си възможности да го надгради като ресурс и да предлага атрактивни финансови продукти, за да можем да достигнем до крайните собственици и да се стигне до обновяването на домовете. Следвали сме добрия опит на Естония и Латвия, които имат принос в тази насока, но ние решихме, че сами ще управляваме продукта, посочи Николова.

През изминалата година започнахме с разработване на модела за обновяване на жилищата и многофамилните жилищни сгради, като общият ресурс, който имахме по оперативната програма беше в размер на 63 млн. лева. Този ресурс беше разпределен на две фази. Едната фаза е предоставяне на грантовото финансиране, което се представи на дирекция „Жилищна политика” за управление, другата част от финансирането е в размер на 13 млн. лева, която беше предоставена в управление на банка. Това е Корпоративна търговска банка АД, която с този ресурс в следващите 10 години ще има възможност да предоставя кредити за домакинствата, както и банкови гаранции, които трябва да подпомогнат осигуряването на 50% съфинансиране от страна на собствениците за обновяване на жилищата, посочи Николова.

"До края на седмицата на сайта на МРРБ, на сайтовете на общините и на сайтовете на областните информационни центрове ще бъдат изложени всички проектни документи за кандидатстване за енергийно обновяване на българските домове, включително адресите на всички проектни мениджъри", каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при представянето на Фонда за жилищно обновяване.

„Изхождайки от анализа на основните рискове в целия проектен цикъл, ние решихме да създадем този фонд за жилищно обновяване с цел да подпомогнем онези собственици на жилища, които нямат ресурс. Ние не лимитираме по никакъв избора на собствениците на жилища - какъв инструмент за финансиране да използват”, добави зам.-регионалният министър.

„Фондът за жилищно обновяване предоставя най-преференциалните условия на базата на условията, които съществуват на пазара. Ние не лимитираме – хората могат да използват заем от познати, заем от друга финансова институция или пакетите, които предоставя фондът, които са, както колективни, на база на регистрираното сдружение на собствениците, така и индивидуални. В оставащите няколко месеца до реалното започване на продукта на Корпоративна търговска банка, нека те да направят една адекватна и достъпна кампания, за да могат крайните потребители да придобият реална представа – какво и как се предоставя от Фонда за жилищно обновяване, като услуга и като финансов пакет. На финалната фаза сме за реалното стартиране на проекта”, каза Нанков.

"Утре приключваме в Перник, в по-голямата част от останалите 35 града представихме проекта. Вече имаме и заявено желание от един не малък брой сгради. Другата седмица на 2 юли стартираме реалното изпълнение на проекта, имаме избрани проектни мениджъри в четирите района плюс София – град. Хората имат право на 6-месечен гратисен период за строително-монтажните дейности, след което ще се усети намаляването на сметките и с намаляването на сметките ще може хората да си плащат кредита”, каза той. По думите му от 2013 г. ще започне реално да се изпълнява проектът. Кандидатстването започва да тече от следващата седмица и ще отнеме около 5-6 месеца”, каза още Николай Нанков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1549 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини