Приемат първокласници на 40 г.

  • 22 юни 2012 15:20

  • 589
  • 0
Приемат първокласници на 40 г.
©

20 първокласници на възраст от 16 до 40 години ще се обучават в СОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в Ново село, съобщава Радио Видин.

Възрастните първолаци ще се обучават в две групи от преподаватели, преминали специален курс по андрагогия (обучение на възрастни хора). Учителките, които са опитни и с дългогодишен стаж признават, че има огромна разлика в работата с деца и възрастни. В курсовете по андрагогия широко е застъпена индивидуалната работа, принципа на нагледност, приятелския тон и поощрението.

Една от причините за високата безработица в региона е ниското образовани, особено сред ромското население. Голяма част от безработните не могат да посещават курсовете за придобиване на квалификация, защото има изисквания за образователен ценз.

Повечето от учениците, записани в групите за първи клас за възрастни са жени. Те нямат диплом за завършено образование, а някои не са посещавали въобще училище. Само двама са завършили първи клас, а един- трети.

Възрастните ученици са безработни. Курсът не отменя задълженията им за подписи в Бюрото по труда и полагане на общественополезен труд. До обяд те участват в хигиенизирането на селото, поддържането на градинки и площадки, а следобед учат по шест учебни часа.

Предвидено е за пет месеца те да овладеят задължителния минимум за начално образование и да получат документ за това. След полагане на заключителния писмен тест някои ще имат диплом за завършен начален курс, а други - само удостоверение, че са учили и могат да повторят.

Последвайте канала на

Novini.bg
589 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини