Вирус генерира механичната енергия в електричество

  • 19 юни 2012 14:26

  • 3491
  • 1
Вирус генерира механичната енергия в електричество
©

Американски учени разработиха начин за генериране на енергия чрез безобидни вируси, които преобразуват механичната енергия в електричество, съобщава TV7.

Специалисти от Националната лаборатория "Лорънс Бъркли" в Съединените щати откриха начин да превръщат механичната енергия в електричество. Учените са тествали подхода си чрез генератор, произвеждащ достатъчно ток, за да захрани малък LCD дисплей. Той работи като се докосне с пръст електрод с размерите на пощенска марка, който е покрит със специално проектирани вируси, които превръщат силата на удара в електрически заряд. Това е първият генератор, който произвежда електричество чрез овладяване на свойствата на биологичния материал.

Вирусът M13 атакува единствено бактерии и е безвреден за хората. Като вирус, той се възпроизвежда до милиони само за броени часове, така че винаги има стабилно захранване. Също така е лесен за генно модифициране.

Този ефект, наречен пиезоелектричен, е открит през 1880 г. и след това е наблюдаван в кристали, керамика, кости, протеини и ДНК. Досега обаче всички материали, използвани за приготвянето на пиезоелектрични устройства, бяха токсични и трудни за обработка, което ограничаваше широкото използване на технологията.

Последвайте канала на

3491 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.06.21 | 22:23

1
Ззаглавието е потресаващо неграмотно. Трябва да бъде: "Вирус превръща механична енергия в електричество".

Добави коментар

Водещи новини