Тръгва битка за шеф на Пирогов

  • 18 юни 2012 06:26

  • 703
  • 0
Тръгва битка за шеф на Пирогов
©

Започнаха совалките за нов директор на "Пирогов" след като здравната министърка Десислава Атанасова оповести в четвъртък куп нарушения, които хванали инспекторите в столичния институт за спешна помощ, пише в. "Труд".

Засега най-споменавано е името на завеждащия Втора хирургия доц. Владислав Христов. Той бе поставен за временно изпълняващ длъжността шеф на "Пирогов" от бившия здравен министър проф. Радослав Гайдарски (в кабинета "Станишев"), който през юли 2007 г. отстрани от директорския пост д-р Спас Спасков. Дни по-рано доц. Христов зае място в Съвета на директорите.

Според "Труд" доцентът има неочакван коз в битката за директорския пост - бил роднина на настоящия управител на здравната каса д-р Пламен Цеков. Христов работи в "Пирогов" от 1986 г. и негови колеги са на мнение, че много добре познава проблемите му.

Завъртя се и името на шефа на Първа хирургия доц. Александър Червеняков, който е брат на бившия червен депутат и експравосъден министър Младен Червеняков. "Много е близък до БСП, затова доцентът няма реални шансове за поста", коментираха ГЕРБ-ери. Червеняков бе кандидат за поста и през 2007 г.

Високопоставени източници разкриха пред "Труд" още, че настоящият директор проф. Димитър Раденовски е впрегнал всичките си връзки, за да се задържи на поста. Затова развръзката ще зависи от тежката дума на премиера Бойко Борисов.

"За съжаление всичко, което се случва, уронва авторитета на "Пирогов", а ние ден и нощ се борим за живота на тежко болни българи", казаха вчера редови лекари от болницата. И добавиха: "Ние не сме занаятчии, не сме и мошеници! А що се отнася до нападките за надписване на диагнози или за т. нар. източване на касата, в медицината често пациент се приема с една диагноза, а окончателната може да не стане ясна дори до изписването. А чак след това, ако примерно резултатите от хистологията се бавят."

По повод появили се информации, че директори на големи болници ще излязат с декларация, с която да подкрепят проф. Раденовски, екипът ни потърси ген. Стоян Тонев, началник на столичната Военномедицинска академия. Той категорично отрече да се пише подобен документ. Нямало и насрочена сбирка в защита на Раденовски.

"Не знам за подобни инициативи", заяви и проф. Генчо Начев, директор на столичната университетска болница "Св. Екатерина", попитан от екипа ни дали се сформира "фронт" зад Раденовски.

Последвайте канала на

Novini.bg
703 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини