Франция осъди сомалийски пирати

  • 15 юни 2012 17:18

  • 1037
  • 1
Франция осъди сомалийски пирати
©

Парижки съд оправда двама от общо шестима сомалийски пирати, осъдени за отвличане на луксозна френска яхта и екипажа й през 2008 г., и лиши от свобода четирима от тях, съобщава БНТ.Само един от обвинените сомалийски пирати - Исмаел Саматар - призна участие в отвличането на яхтата "Понан". Той получи 10-годишна присъда. Съдът оправда двама, а други двама бяха осъдени на седем години затвор. Един от обвинените вече е излежал присъдата си в ареста.

Защитата на Саматар няма да оспорва. Пиратът с най-тежка присъда направи признания, но и се извини на семействата на похитените.

Яхтата "Понан" беше отвлечена през април 2008 в Аденския залив. На борда й нямаше пътници, а само 30-членен екипаж, 22 от които французи. Срещу освобождаването им пиратите получиха два милиона евро. Седмица по-късно бяха заловени от френските командоси.

Процесът срещу тях е втори по рода си във Франция. Той е част от усилията водите на Африканския рог да станат по-безопасни.

Последвайте канала на

1037 1

Коментари 1

Добави коментар
тошо

2012.06.15 | 18:08

1
С тия глупави дела и присъди хърбите утре пак ще отвличат.А когато отвлякоха руския кораб кво стана-дойдоха командосите хванаха хърбите и после обявиха че са ги освободили заради международно право и дриги глупости.само че се оказа че хърбите не се появиха никъде повече, били се удавили щото лодката им потънала..ха ха

Добави коментар

Водещи новини