Спорът за Фолклендските острови отново е на дневен ред

  • 15 юни 2012 16:37

  • 2232
  • 0
Спорът за Фолклендските острови отново е на дневен ред
©

30 години след войната между Великобритания и Аржентина за Фолклендските острови комисията на ООН по деколонизацията поднови призива си за преговори. Според комисията двете държави трябва да стигнат до мирно решение за суверенитета на спорната територия. Настояването обаче е в разрез с решението на законодателното събрание на архипелага - референдум догодина да реши спора, съобщава БНТ.

Необичайно е участието на аржентинския президент Кристина Фернандес в заседанието на Комисията по деколонизация на ООН, според наблюдатели. По време на срещата - обикновено трибуна на изказвания на дипломати от среден ранг, Фернандес защити претенциите на Аржентина към островите, които аржентинците наричат Малвински. По нейните думи, преговори между двете държави ще направят възможно изграждането на сдружения, от които ще има полза цяла Латинска Америка, а също и всички страни по света. Едно от нещата, които трябва да се имат предвид, е, че с напредването на глобализацията никой няма да е независим в този свят. Вижте какво се случва в световната икономика. Да се съсредоточаваме над Малвинските острови и да ги разглеждаме само като териториален въпрос - е подценяване на темата, заяви Фернандес.

Решението на аржентинския президент да говори пред комисията по деколонизация е последният ход в мащабната й дипломатическа офанзива в подкрепа на претенциите на Аржентина.

През 1982 година Аржентина и Великобритания влязоха в кратка война, която приключи с поражение за Аржентина. Оттогава ООН многократно призовава за мирни преговори между Лондон и Буенос Айрес.

Последвайте канала на

2232 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини