5 млн. лв. годишно точат от картите ни

  • 15 юни 2012 06:48

  • 896
  • 0
5 млн. лв. годишно точат от картите ни
©

Поне 5 млн. лв. са средствата. които измамници източват от банковите ни карти на година. Справките на международните картови организации, в които членуват българските банки, показват, че средно на всеки 100 лв. се крадат по 5 стотинки или този вид загуби са 0,05% от всички картови транзакции в страната.

Всяко тримесечие родните трезори подават информация за броя на измамните транзакции. По груби данни чрез ПОС терминали и банкомати у нас минават над 10 млрд. лв. годишно. Информацията за размера на кражбите съобщи председателят на Българската асоциация за сигурност при картовите разплащания Николай Недков, цитиран от "Труд". Подобна статистика се обявява за първи път. В страната има издадени 7,4 млн. платежни карти, с които се извършват около 140 млн. транзакции на година.

Нашите бандити са сред най-добрите в света в източването на банкови карти, заявиха от ГДБОП. Над 70 българи м.г. бяха арестувани при операция „Шок" заради точене на картови сметки в Италия. По сведения на местната полиция бандата е източила няколко милиона евро.

Ако човек установи, че от сметката му са източени пари, веднага трябва да съобщи на банката. Тя е длъжна да блокира картата му, така че от нея да не се теглят още средства. След това картодържателят трябва да подаде жалба до банката издател на картата, с която да оспори транзакцията,  като опише всички обстоятелства около събитието. Трезорът е длъжен да му възстанови парите изцяло най-късно до 21 дни, като паралелно с това започне собствено проучване на случая.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
896 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини