Разбиха банда, точила пари от банкови сметки

  • 23 май 2012 17:11

  • 1817
  • 0
Разбиха банда, точила пари от банкови сметки
©

Столични антимафиоти задържаха организирана престъпна група, точила пари от чужди сметки у нас и в чужбина, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Столичните антимафиоти предприели действия за изясняване на информация, свързана с изготвяне на технически средства за кражба на данни от чужди дебитни и кредитни карти и последващо неправомерно теглене на пари. След анализ на събраните данни служителите пристъпили към разследване и скоро установили, че незаконната дейност се извършва от организирана престъпна група, която изработва и използва скимиращи устройства и неистински електронни платежни инструменти.

С натрупването и обработването на допълнителна информация, служителите от столичния сектор за борба с организираната престъпност планирали полицейска операция. В хода й, непосредствено след пристигането му на Аерогара-София е задържан Л.П. на 35 години, италиански гражданин. С него към ареста са отведени и чакащите го на летището И.Б. на 38 години от София, криминално проявен по чл.195, чл.346, чл.118 от НК и Л.А., също на 38 години, от София, известен на органите на реда за кражби, осъждан в Испания за злоупотреби с електронни платежни средства.

За родения в Аржентина италиански гражданин е изяснено, че е криминално проявен, със забрана за влизане - пребиваване на територията на Шенген, както и че той е обявен за издирване от Интерпол-Испания, където е разследван за престъпления, свързани с неистински платежни инструменти.

При личния обиск на софиянците са намерени 2 устройства тип „уста” – у И.Б.и парична сума – у Л.А. Постепенно разследващите попълнили пъзела на престъпната схема, в която всеки от участниците е ангажиран с конкретна дейност по веригата - набавяне на технически средства, изготвяне на устройствата, осигуряване на транспорт зад граница, скимиране (записване на чужди данни), изработване на неистински електронни платежни средства и накрая – теглене на парите в България и чужбина. Установено е, че българските участници в групата снабдявали с технически устройства италианския си „колега“ Л.П.

При последващи действия са задържани и останалите членове на групата - К.М. на 34 години - регистриран по чл.325, чл.130, чл.115, чл.195, чл.198, чл.339 и чл.346 от НК, за когото има данни от партньорски служби, че участва в организирана престъпна група за фалшифициране на платежни инструменти на територията на Перу и САЩ; К.Ш. на 38 години, с регистрации за престъпления по чл.195 и чл.198 от НК и задържан в Испания за използване на скимиращи устройства, както и Г.С. на 40 години досега непознат на органите на реда, всички от София. Установен е и седми участник в престъпната схема - Г.Г. на 34 години, от София, криминално проявен по чл.346; чл.142 и чл.346 от НК, излежал присъда в Испания за злоупотреби с електронни платежни средства, който засега се укрива.

При претърсването на ползваните от членовете на групата автомобили и имоти, в жилище на И.Б. е открита работилница, оборудвана с всички необходими средства за производство на скимиращи устройства и неистински електронни платежни документи, елементи, части и готови скимиращи устройства, а също и наркотични вещества - кокаин, амфетамин и марихуана. В жилище, ползвано от Г.С, е намерено помещение, оборудвано като работилница за производство на скимиращи устройства, както и вече изработени скиминги. По случая в отдел БОП-София е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.321 от НК, във вр. с чл.243 и чл.246 от НК. Работата продължава под наблюдението на Специализираната прокуратура.

При претърсване на имот в Банкя, ползван от един от участниците в групата, е установен и задържан А.П./38 г./, обявен за издирване с Европейска заповед за арест във връзка с досъдебно производство от 2009 г. на ГД “Криминална полиция“ за участие в организирана престъпна група група за разпространяване на наркотични вещества.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1817 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини