Австралия ще създаде най-голямата мрежа от морски резервати

  • 14 юни 2012 06:15

  • 3157
  • 0
Австралия ще създаде най-голямата мрежа от морски резервати
©

Австралия обяви, че ще създаде най-голямата мрежа от морски резервати, с наложени ограничения за риболов, проучване за петрол и природен газ, предаде АФП.

Новите резервати ще покриват площ от 3.1 млн. квадратни километра, или повече от една трета от австралийската акватория, обхващайки зони от голямо значение за развъждане и хранене на видовете.

Известието стана след години на планиране и консутации и преди Конференцията за устойчиво развитие в Бразилия следващата седмица, на която ще присъстват министърът на околната среда Тони Бурк и премиерът Джулия Гилард.

„Време е светът да направи завой по отношение на защитата на нашите океани. И Австралия днес повежда тази следваща стъпка”, каза Бурк.

„Тази нова мрежа от морски резервати ще помогне да се осигури разнообразната морска среда на Австралия, и животът, който тя поддържа, да остане здрав, продуктивен и устойчив за бъдещите поколения”, посочи министърът.

Мрежата ще увеличи броя на морските резервати от 27 на 60, разширявайки защитата на видове като син кит, зелена костенурка, критично застрашени популации на пясъчни акули и дюгони.

Последвайте канала на

Весела Найденова
3157 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини