Реколтата от зърно с 500 000 т. по-малко

  • 12 юни 2012 08:31

  • 1128
  • 1
Реколтата от зърно с 500 000 т. по-малко
©

Има проблем със застраховането в овощарството, затова се обсъждат минимална задължителна застраховка, която да покрива щетите. Това заяви пред БТВ министърът на земеделието Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на. Има европейски регламент, според който се покриват загубите, но единствено при 100% унищожена реколта. Освен това площите трябва да бъдат застраховани, защото в противен случай се плащат само половината.

Затова министърът предложи да се отчисляват 50 ст от субсидията, която стига 30 лв на декар. Това ще генерира фонд от десетки милиони левове, с които да можем да подпомагаме сектора, каза земеделският министър.

През тази година зеленчукопроизводителите вземат 30 млн. лв доплащане извън евросубсидиите. Отделно от това те ще бъдат компенсирани с още 3 млн.лв, заради градушките и студовете. Големият проблем в България е кой да се занимава с овощарство и зеленчукопроизводство, каза Найденов. В Турция и Македония не покриват критериите на ЕС и затова имат по-малък разход на инвестиции. Затова в България се насочват средства от зърнопроизводство към овощарство, добави земеделският министър.

В момента на пазара 90% от плодовете и зеленчуците са българско производство. Според производители обаче българските зеленчуци и плодове се гледат по-трудно, тъй като вносните семена дават по-голяма реколта.

По отношение на зърнопроизводството Найденов съобщи, че през миналата година са произведени 4,2 млн т зърно, през тази година реколтата ще бъде 3,7 млн. т. Това обаче ще бъде по-качествено зърно, каза Найденов. За изхранването на България са необходимо 1,5 млн. т., така че до вдигане на цената на хляба няма да се стигне.

Последвайте канала на

Novini.bg
1128 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.07.01 | 13:38

1
откога конските доктори започнаха да разбират от качеството на пшеницата или стоим добре в рамката на телевизора като картина на Пикасо красиво но нищо не можеш да разбереш

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини