Никола Саркози "отегчен" три седмици след напускането на президентския пост

  • 05 юни 2012 10:26

  • 1059
  • 0
Никола Саркози "отегчен" три седмици след напускането на президентския пост
©

Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в бил "отегчен" от трите седмици почивка със съпругата си в Мароко, където през повечето време разговарял с политици във Франция, пише вестник "Дейли телеграф".


Бившият президент, съпругата му Карла Бруни-Саркози и дъщеричката им Джулия се върнали в събота в Париж, където Саркози бил забелязан да тича в Болонския лес след престоя в Мароко на разноските на крал Мохамед Шести в една от луксозните му резиденции в Маракеш. След като прекарат остатъка от месеца в Париж, Саркози и съпругата му ще бъдат през следващите два месеца във вилата на Карла на Ривиерата. Според източници, близки до Саркози, хиперактивният бивш президент трудно свиквал с промяната. Той прекарал последната седмица от почивката си в непрекъснати телефонни разговори с бивши министри, съратници и депутати, интересувайки се от кампанията за парламентарните избори, на които партия му Съюз за народно движение се очаква да загуби мнозинството си. Негов приятел е цитиран от вестника да казва, че Саркози по никакъв начин не е депресиран, а само отегчен.

Бившият президент продължава да бъде изключително дискретен по въпроса с какво ще се занимава, след като загуби изборите от социалиста Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12. Със съпруга милионерка и постпрезидентска заплата от 20 хиляди евро, както и персонал от половин дузина хора, които да се грижат за офиса му на хвърлей камък от Елисейски дворец, той няма материални проблеми. Но медиите са пълни със спекулации за следващите му стъпки, като един от приятелите му твърди, че Саркози ще се кандидатира за "европейски" пост. Саркози има място в Конституционния съвет, в който всички бивши държавни глави са пожизнени членове.
Някои анализатори смятат, че Саркози ще стане първият бивш френски президент, който ще поеме по "англосаксонския път" на Тони Блеър или Бил Клинтън - ще има думата в политиката, докато се изявява като високо платен оратор по конференции. "Дейли телеграф" посочва също, че след 15 юни, когато изгуби имунитета си, Саркози може да намери място във вестникарските заглавия, тъй като му предстои да дава показания по няколко случая, свързани с корупция, на първо място по скандала "Бетанкур" за незаконно финансиране на партията му.

Последвайте канала на

БТА
1059 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини