Човекът се смалява

  • 15 юни 2011 20:21

  • 2605
  • 0
Човекът се смалява
©
Съвременният човек е с 10% по-малък от древния си предшественик - кроманьонеца, живял преди 30 000 г.
 
Изводите са на експерти от университета Кеймбридж, цитирани от в. “Дейли мейл”. Заключенията им са въз основа на проучвания на фосили на хора от Африка, Европа и Азия.
 
Звучи естествено, че след като новият вид хоминиди е по-умен от предишния, мозъкът му ще е по-голям. Това обаче не е вярно, доказват от Кеймбридж. През последните 9-10 хиляди години той се е смалявал заедно с останалите части от тялото. 
 
Учени, начело с Марта Лар, анализирали останки от Homo sapiens и отделили няколко типични размера. Най-ранният съществувал преди 200 000 години в Етиопия - това бил голям човек със здрав скелет. Вторият тип бил намерен в израелските пещери отпреди 100-120 хиляди години - това също били високи, мускулести хора. Третият тип сме ние, днешните хора. Преди 10 хиляди години човекът тежал средно 75-80 килограма, а сегашните показатели са 70-75. 
 
Причината: преходът към селско стопанство, новият начин на хранене, урбанизацията, разпространението на инфекциозни заболявания. Според учените новото изхранване е довело до липса на витамини и минерали, която е стопирала физическия растеж. Например в Югоизточна Азия хората се хранят предимно с ориз, в който няма никотинова киселина (витамин PP) - стимулатор на ръста. 
 
По-сложно е да се обясни намаляването на средния обем на мозъка. Преди 20 000 г. той бил 1500 см³, а сега е 1 350 см³ - намалил се е с обем, сходен с топка за тенис. Вероятно просто сме се научили по-ефективно да ползваме ресурсите си, предполага изследователката. Компютърните процесори също се смаляват - стават по-умни.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2605 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини