Бойко Борисов се представи за бизнесмен от село (видео)

  • 14 май 2012 12:32

  • 3316
  • 3
Бойко Борисов се представи за бизнесмен от село (видео)
© Булфото

Премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г присъства на обявяването на официалното сливане на Управляващия орган и Междинното звено на ОП "Конкурентоспособност".

При идването си на събитието премиерът се представи като бизнесмен от село, който иска да кандидатства за пари по програмата. Борисов започна още от входа и попита разпита подробно служители за процедурите и необходимите документи за кандидатстване. Премиерът заяви, че преди работното време е било само в сряда от 14.00 – 16.00 часа, като поясни, че вече ще се работи всеки ден от 09.00 до 17.30 часа, без обедна почивка.

"Създали сме цялата организация от влизането до излизането", посочи министър-председателят и заяви, че целта е да се подпомогне конкурентоспособността на икономиката и да се намали младежката безработица. Борисов обеща да дойде отново след 3.5 месеца и да провери дали фирмите са доволни от промяната. Той заяви, че очаква скоро да види и електронно входиране на документи.
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: каза, че двете структури ще бъдат обединени в Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" с цел съкращаване на вътрешните съгласувателни процедури и ускоряване на процесите на оценка, изпълнение, верификация и плащане към бенефициентите по проектите, финансирани от програмата. Ще бъде намален наполовина броят на съгласувателните подписи на различните етапи от управлението и наблюдението на проектите и тяхното отчитане. Констатираните слабости наложили промяната са забавяния в оценката на постъпили проектни предложения, недостатъчно качество на оценителния процес, голям брой съгласувателни процедури за одобряване на отчети и искания за плащане и др.

Оптимизира се структурата на отделите – от 12 на 6, а подписите за одобрение на отчети намаляват от 24 на 12. Главната дирекция минава на пряко подчинение на министъра, а ръководител на Управляващия орган ще бъде главният директор. Кирил Гераклиев ще оглави новата структура. Той е бил експерт в Агенцията за малки и средни предприятия, работил е и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в последните осем години.

Размерът на разплатените средства по програмата към момента е над 287 млн. евро или 24.76 %. Платените средства без програма "Джеръми" са 9.22 %. Предвижда се до 31 декември 2015 година те да бъдат повече от 874 млн. евро или 75.24 %.

"Има пари, които чакат да бъдат усвоени по Оперативна програма „Конкурентоспособност", заяви премиерът Борисов. "Милиарди стоят и чакат, за да стане нашата икономика конкурентоспособна, добави той.

Борисов каза, че се обръща отново към младите хора до 29 години, защото двете програми – ОП "Конкурентоспособност" и ОП "Развитие на човешките ресурси" се допълват. "Имаме още 30 милиона сега, до догодина по това време – ги кажете 130 милиона. Това е изключително полезно и би било глупаво да не се използва. Всеки млад човек шест месеца получава между 400 и 1200 лева плюс осигуровките, които му плащаме и повишава своята квалификация", каза премиерът.

По думите му, за последните дни има три пъти по-голямо увеличение на кандидатствалите в Бюрата по труда млади хора, които да бъдат обучавани като държавата им плаща заплатата и осигуровките. Премиерът заяви, че заради усложнената процедура и разкарването между сгради, едва 10 % от средствата по ОП "Конкурентоспособност" са усвоени. Борисов каза, че "всички, които имат желание и могат да четат", могат да се информират от интернет-страницата, в която е описано всичко.

"Агенцията за малки и средни предприятия продължава да съществува", каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:. Работещите в останалите дейности извън междинното звено са преместени, за да може занимаващите се с ОП "Конкурентоспособност" да са концентрирани в една сграда.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3316 3

Коментари 3

Добави коментар
капанец

2012.05.18 | 21:40

3
Поредния тъпизъм на боко тиквата.Чудя се само как още някои не го виждат.
дишо

2012.05.16 | 07:25

2
Тиквата плод ли е или зеленчук? Въпрос към бизнесмените от село.

2012.05.15 | 21:51

1
Бозайник...

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини