Подводните ледове в Арктика се топят

  • 12 май 2012 09:24

  • 1083
  • 0
Подводните ледове в Арктика се топят
©

Подводните ледове в Северния ледовит океан вече се топят, показват първите резултати от сондирането на ледовете в руското море Лаптеви.

Топенето може да доведе до рязко изхвърляне на метан в атмосферата, засилване на парниковия ефект и възможност за катастрофални изменения в климата, предупреди руският акад. Валентин Сергиенко на открития в Новосибирск руско-германски семинар за еволюцията на природната среда.

В проекта за изследване на морето, което се намира в централната част на северното руско крайбрежие, са участвали 6 руски и 3 чуждестранни научни центъра. Сондите в ледовете са били пускани от изследователския кораб "Академик Лаврентиев". Това е ставало на 300 км от брега, като за първи в Арктика е използвана технологията на електромагнитното сондиране. Освен това са използвани роботи за изследване на мехурите от метан в дълбините на морето, допълва дарик.бг.

Подводните апарати са засекли мощни изблици на метан, а на дълбочина само от 100 метра са открили многокилометрови полета от такива "фонтани", поясни академик Сергиенко. Според учените това представлява сериозна климатична заплаха.

 

Последвайте канала на

1083 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини