Посланиците у нас се обединиха: Законът за конфискация е напредък за България

  • 07 май 2012 08:11

  • 1273
  • 1
Посланиците у нас се обединиха: Законът за конфискация е напредък за България
©

БНТ събра шест посланика в студиото на сутрешния си блок заради приетия Закон за конфискация на незаконно придобитото имущество.

Припомняме ви, че законът бе приет след доста тежки и продължителни заседание. Заради него ГЕРБ отнесе много критики от опозицията и една от най - страшните от тях е, че обикновените български граждани са застрашени от закона, а всеки един може да стане доносник безпроблем.

Поздравявам правителството и парламента за Закона за конфискация на незаконно придобитото имущество, заяви в сутрешния блок на БНТ посланикът на Великобритания Н. Пр. Джонатан Алън.

По думите му, този закон изобщо не е толкова строг. "Хората няма смисъл да се притесняват, защото нито ЕС, нито страните - членки ще прилагат такива механизми, които да тревожат обикновените граждани", поясни  посланикът.

От своя страна посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Джеймс Уорлик заяви също, че българите трябва да знаят, че правата им са са защитени от законодателството. "Правителството не може, когато си  иска и както си иска да им отнема имуществото и ние сме сигурни в САЩ, че това няма да стане", поясни Уорлик. "Голямото мнозинство трябва да е доволно, че има такова законодателство и че правителството ще се бори срещу престъпността", каза още посланикът на САЩ у нас.

Посланикът на Дания у нас Н. Пр. Коре Янсон също коментира новия закон. Той припомни, че при присъединяването на България в Европейския съюз е имало условия, които страната ни е трябвало да изпълни и едно от тях е точно това законодателство. По думите му, законът е знак за напредъка за България.

Н. Пр. Матиас Хьопфнер, посланик на Германия в България, също се присъедини към мнението на своите колеги и заяви, че това законодателство срещу организираната престъпност е напредък за страната ни. Той е категоричен, че този закон трябва да се упражнява от една силна и независима комисия. Посланик Матиас Хьопфнер също успокои българските граждани и заяви, че новият закон не е насочен в никакъв случай срещу тях.  "Аз лично съм оптимист и този закон ще бъде безкрайно полезен", заключи посланик Хьопфнер.

Посланикът на на Франция в България Н.Пр. Филип Отие изтъкна, че нито един от неговите колеги, които са в студиото на БНТ, не представляват ЕС, а своите страни. Той коментира Законът за конфискация и заяви, че България върви в правилната посока, но поясни, че страната има още стъпки, които трябва да извърви. "Бавно България се приближава към европейските стандарти", заяви още посланик Отие.

Н. Пр.Карел Ван Кестерен, посланик на Холандия в България, коментира, че е важно гражданското общество също да следи работата на Комисията, която ще изпълнява Закона за конфискация на незаконно придобитото имущество.

Посланиците на страните - членки на Европейския съюз коментираха и очаквания доклад на Еврокомисията за България. Всички се обединиха и заявиха, че не се знае какъв ще бъде той. Те коментираха, че ЕК е независима и не могат да знаят какво ще пише в доклада за напредъка на България.

Н.Пр.Карел Ван Кестерен  коментира и несъгласието на Холандия за влизането на България в Шенген. Той заяви, че на Холандия са й нужни два положителни доклада на ЕК, за да се съгласи с присъединяването на страната ни към Шенген. Относно думите на премиера Бойко Борисов, че границите на България се пазят много по - добре от холандските, Кестерен заяви лаконично, че правоохранителните органи в Холандия са доволни от съвместната си работа с българските си колеги.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1273 1

Коментари 1

Добави коментар
.

2012.05.07 | 15:27

1
То е ясно че е напредък. Ясно е че опозицията отдавна само глупости дрънка. Станишко, Манолова.. всички до един. Народа отдавна не ги слуша

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини