Спря и последният работещ атомен блок в Япония

  • 05 май 2012 19:06

  • 486
  • 0
Спря и последният работещ атомен блок в Япония
©

Трети блок на японската АЕЦ „Томари" спря напълно производството на ел. енергия.

Той бе последният работещ блок в страната.

С неговото спиране Япония, която има 54 реактора, нареждайки я на трето място в света, както и над 40-годишна традиция в използването на атомна енергия, сведе до нула използването на атома в енергетиката си.

След аварията във Фукушима през март 2011 година по-голямата част от АЕЦ в страната бяха спрени за проверка и до момента не са възобновявали работата си.

За рестарта им е нужно разрешение от правителството, което обаче иска от операторите им допълнителни гаранции за безопасност.

Според японските закони всеки ядрен реактор е длъжен веднъж на 13 месеца да бъде спиран за проверка. След инцидента във Фукушима всички реактори бяха спрени, без да могат обаче да бъдат пуснати отново заради натиска на местната власт, въпреки че правителството непрекъснато се опитва да постигне съгласието им.

Японската енергийна система, 26.5 процента от която се поддържаше от АЕЦ, рязко увеличи натоварването си.

Поради нарасналото потребление на гориво в ТЕЦ-овете, през изминалата година вносът на газ се увеличи с 18 процента.

Експертите обаче предупреждават, че предстоящото лято отново може да доведе до недостиг на еленергия, които от своя страна ще нанесе огромни загуби на националната икономика.

В тази връзка представители на местните делови кръгове и промишлеността настояват за незабавно пускане на тези реактори, които вече са минали проверката за сигурност.

Последвайте канала на

Десислава Станева
486 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини