Осама бин Ладен искал да убие Барак Обама

  • 04 май 2012 10:12

  • 830
  • 0
Осама бин Ладен искал да убие Барак Обама
©

Осама бин Ладен планирал да поднови терористичната кампания на Ал Кайда срещу Америка, като започне нов етап на джихад, включително зрелищни нападения като тези на 11 септември 2001 г. и покушение срещу президента на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, пише британският в. "Телеграф".

Документи, иззети от скривалището на Бин Ладен при американската операция по ликвидирането му миналата година, разкриват, че покойният лидер на Ал Каида искал вниманието на терористичната мрежа да се съсредоточи върху Америка, като дори се пренебрегне Великобритания, така че да се избегне разпиляване на ограничените ресурси. Той призовавал своите командири да изоставят плановете за действия в Иран и евентуално да намалят операциите в Пакистан и Йемен. Бин Ладен възложил на Атия ал Рахман, един от висшите
членове на Ал Кайда, убит миналата година, да подготви голяма акция в САЩ с до десетима атентатори самоубийци. Бин Ладен също така искал да убие Обама, докато американският президент пътува със самолет.

Обмисляно било още бин Ладен или неговият заместник Айман аз Зауахири да дадат телевизионни интервюта и да бъдат подбрани репортери, които да направят ексклузивни материали за годишнината от атентатите на 11 септември с цел заплахата от световен джихад отново да стане водеща тема в медиите. Имало и планове за откриване на амбициозни нови фронтове, включително да бъдат убедени ирландските католици, разочаровани от сексскандалите в църквата, да приемат исляма, вместо да се обръщат към секуларизма, посочва вестникът.

Последвайте канала на

БТА
830 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини