Комисията по хазарта ще ограничава комарджиите да залагат

  • 02 май 2012 10:13

  • 1520
  • 0
Комисията по хазарта ще ограничава комарджиите да залагат
©

Комисията по хазарта има намерение да предложи мерки за ограничаване на комарджиите в размера на залозите. Това заяви на специална пресконференция председателят на Държавната комисия по хазарта Калоян Кръстев.

В момента страната не разполага с информация какъв процент от българите са зависими от хазарта и ще разчита бизнеса да подава необходимите данни. В Норвегия този процент достига 2 на сто, което е сериозна цифра, посочи Кръстев. Може да бъде въведен лимити за заложените суми, каза Кръстев и посочи като пример наличието на електронни системи при онлайн залозите, които посочват на играча, че е прекалил с размера на сумите, които разиграва. Възможно е да бъде обобщена и качена информацията за това колко са пристрастените от хазарт, но без да се споменават имената им, тъй като това са лични данни, уточни Кръстев.

Калоян Кръстев отрече да има намерение да подава оставка, след призива на лидера на БСП Сергей Станишев. Председателят на социалистите настоя Кръстев да напусне поста след като беше приет новия Закон за хазарта. Според експерти, промените предвиждат Държавната комисия по хазарта да прилага филтриране на сайтове чрез черния списък на нелицензираните оператори за хазарт. Имаше твърдения, че това е втора АСТА, но това е е заблуда и сериозно объркване, категоричен е Кръстев. „Новият закон няма нищо общо с АСТА. Нелегалният хазарт и организирането на подобни игри е престъпление, като квалифицираните състави достигат до 8 години затвор. Незаконните залози води загуби за държавата. Филтрирането може да става само с решение на съда, този, който смята, че правата му са накърнени да ги търси там“, каза Кръстев

През 2011 г. на първо място по приходи са тото и лото игрите. Общият брой от средствата постъпили в бюджета са 120 млн. лв , а 5 млн.лв са събраните такси. Таксите, които трябва да плащат хазартните босове са 22 000 лв за рулетка и 5000 лв на игрална маса. Казината в България са само 25, докато останалите са игрални зали, където трябва да има само игрални автомати, каза Кръстев. Той обяви и началото на новия проект финансиран по ОПАК, който ще струва общо 700 000 лв. Той ще позволява подаването на документи по електронен път и ще бъде реализиран за година и половина. Вече е направена обществена поръчка за изработването на анализ за дейността на Комисията по хазарта, която да позволи разработването на дългосрочна стратегия за комисията до 2020г. Този анализ ще изследва практиките и в други държави. В обществената поръчка са включени няколко дейности като за информация и публичност са предвидени 20 000 лв. Това перо е свързано с даване на пресконференции и издаването на брошури.

Последвайте канала на

Novini.bg
1520 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини