Станишев: Бойко Борисов спря "Белене", за да получи овации отвън (видео)

  • 26 април 2012 15:34

  • 5586
  • 28
Станишев: Бойко Борисов спря "Белене", за да получи овации отвън (видео)
©

Въпросът с ядрената енергетика в България премина през най-различни перипетии през последните 15 г. Заради действията на управляващите и заради външен натиск губим огромни количества електроенергия годишно.

Това каза на пресконференция за учредяване на инициативен комитет за референдум за АЕЦ "Белене" чл. кор. проф. Стефан Воденичаров от БАН.

"Сами унищожихме кокошката, която снася златни яйца. Новите технологии не могат да осигурят базовата енергия, която е нужна на страната ни. Нека погледнем какво правят страните, които имат развита икономика - във Великобритания върви програма за построяване на 10 мегаблока, в Чехия разработват програма за 2 блока. Не искам да говоря за това какво правят "азиатските тигри". В момента по света има около 200 проекта за ядрени блокове. Държава, която има добре развита ядрена енергетика, ще има и добра икономика. България би трябвало да има още една ядрена централа и ако не вземем решение държавата ни да развива ядрена енергетика, от това само ще изгубим", категоричен бе проф. Воденичаров.

Янаки Стоилов от БСП заяви, че ролята на политиците е да създават условия за заетост и доходи за хората. "Политиците трябва да действат, когато става въпрос за националните интереси. Нова ядрена централа е необходима, разбира се, при изпълнение на всички изисквания за безопасност. Този инициативен комитет е "за" технологичното и икономическо развитие на България. Използваме максимално допустимия от закона брой от 15 души, като в него влизат специалисти от широк кръг сфери", добави социалистът. Той съобщи, че в комитета влизат Иван Генов и Йордан Костадинов, които са на ръководни позиции в АЕЦ "Козлодуй", кметът на Белене, депутатът от левицата Румен ОвчаровРумен Овчаров Румен Овчаров е роден на 5 юли 1953 г. в Бургас. В периода 1979–1984 завършва висше образование в, лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на и други. Янаки Стоилов предложи председател на комитета да бъде проф. Стефан Воденичаров.

Лидерът на ВМРО заяви, че от партията подкрепят идеята за референдум, защото според него без "Белене" само след 9 г. България ще е страна, която няма да произвежда атомна електроенергия. "Тази кауза е патриотична, затова я подкрепяме. Политиката ни по посока на ядрената енергетика винаги е била последователна", подчерта той. По думите му, без АЕЦ "Белене" след време ще изпаднем в "турска енергийна зависимост".

Лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на посочи, че до референдум трябва да се стигне, защото правителството и Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г са подходили безотговорно по въпрос, който засяга цялото общество. "За решението нямаше аргументи. Потресен съм от кръчмарския начин, по който се поднасят аргументите по един толкова важен въпрос. Отказът от "Белене" ще повлияе на енергетиката, на енергийната независимост, на цените на електроенергията и на благосъстоянието на всеки един от нас. Става дума дори за национален суверенитет и за национална сигурност. Решението е взето без аргументи, за да се получат овации отвън. Това решение повтаря закриването на блоковете на АЕЦ "Козлодуй". В случая с "Белене" става дума за това страната ни да се развива ускорено, ето защо мисля, че каузата ни е справедлива. Мнението на гражданите трябва да бъде чуто. Предстои ни много работа, защото трябва да съберем 500 000 подписа и тогава референдумът задължително ще се проведе", каза още Станишев.

От инициативния комитет съобщиха, че на 19 май ще организират протестен митинг на площад "Независимост" в София.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5586 28

Свързани новини

Коментари 28

Добави коментар

2012.04.28 | 19:35

26
Вие паляци затова живеете. За да видите някой плюс на коментара си. Оня смешко Боко като го освиркат някъде плаче по цял месец. Нещо ви бяга самочувствието май, а? Сигурно е затова, защото всъщност знаете, че интелекта ви е на муха лайнарка, а за образованието да не говорим. Комунистче можеш да викаш на твоя вожд, който през 1990 г. като деполитизираха МВР го уволниха, защото не си хвърли партийната книжка. А колкото до клатенето, явно на вас герберчетата толкова ви е разширена вече халката, че не усещате какъв ви го набива тиквоча. А колкото до проекта, прочети 15-ти и 19-ти коментар. Аз говоря с факти, за разлика от папагалите като теб, които повтарят без да се замислят думите на питекантропа.

2012.04.28 | 19:35

28
червена изтривалка кой е комунист, тоя дето е бил охрана или вие пасмина долна, че сте лапали на цялото дс и бкп. Няма да ви мине номера, няма да излъжете никого. Със какви факти говориш ти, ти да не си ходил да преговаряш. Ей комунистическа смрад, като е лошо положението си опичайте акъла или се чупете от бг. Какво сте зациврили по форумите.
AJ4A

2012.04.28 | 19:35

27
Спрете най-после с "дъвченето" на темата АЕЦ Белене. Идват избори и май още отсега се опитват да АКТИВИЗИРАТ ЕЛЕКТОРАТА, че да го накарат да излезе масово пред урните догодина и така НАРОДЪТ ОТНОВО ДА ЛЕГИТИМИРА предварително известните ни управници!!!!! И какъв по-добър повод от темата АЕЦ Белене!!!!! Едните, фанатични русофили, малограмотници и некадърници, чакащи да им се подхвърли някой незаслужен лев или някой лев наготово веднага ще скочат да гласуват "ЗА" компартията и нейните мекерета, защитавайки проекта за АЕЦ Белене, а всички противници на проекта за АЕЦ Белене ОТ СТРАХ да не вземат комунистите да спечелят и да построят "цъкаща атомна бомба" ПАК ЩЕ ИЗТИЧКАТ ПРЕД УРНИТЕ, вярвайки, че има ИСТИНСКИ АНТИКОМУНИСТИ, които да защитават техните интереси!!!! Резултатът ще е ............. МИЛИОНИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ И РЕЗУЛТАТ ОТ ИЗБОРИТЕ ......... БЕЗ ГАРАНЦИИ, ЧЕ ЩЕ ОТРАЗЯВА ВОТА НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ!!!!! А за АЕЦ Белене фактите и сметките са повече от прости - предвиждат се 2 реактора, всеки от които по 1000 мегавата, които ще произвеждат всеки час по 2000 мегавата. Ако се умножат въпросните 2000 мегавата по 8040 - часовете на експлоатация през календарната година (335 дни по 24 часа) излиза, че АЕЦ-а ГОДИШНО ще произвежда около 16 милиона и 80 хиляди МЕГАВАТА. При продажна цена около 100-120 лева без ДДС на МЕГАВАТ излиза, че ОБОРОТЪТ, а не ПЕЧАЛБАТА на АЕЦ Белене ще е около 1.5 - 1.9 милиарда лева на година!!!! Това от своя страна означава, че при цена от около 100 лева на мегават без ДДС (около 0.10 лв. на киловатчас без ДДС) ще са необходими повече от 30 години за да се изплати инвестицията и то при две условия - 1. ЧЕ ИМА ПАЗАР ЗА ЦЯЛАТА ПРОИЗВЕДЕНА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ И РЕАКТОРИТЕ РАБОТЯТ БЕЗДЕФЕКТНО ПРЕЗ ТЕЗИ 30 ГОДИНИ; 2. ЧЕ РЕАЛНАТА СЕБЕСТОЙНОСТ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА ЩЕ Е 50 ЛЕВА НА МЕГАВАТ И ПРОДАЖНАТА ЦЕНА ЩЕ Е СЪС 100% РЕНТАБИЛНОСТ. Ако приемем, че продажната цена на тока от АЕЦ Белене бъде по-висока от около 100 лева за МЕГАВАТ ............ то значи, че АЕЦ-а няма да произвежда евтин ток и на България и българския народ НЕ МУ ТРЯБВАТ СКЪПИ ИНВЕСТИЦИИ, РЕЗУЛТАТЪТ ОТ КОИТО ЩЕ Е ОТ ПОЛЗА САМО НА БОЛШЕВИШКИТЕ ФИРМИ И БЛИЗКИТЕ ДО ТЯХ!!!!! Що се отнася до фактът, че в други държави се строят АЕЦ-ове - тези АЕЦ-ове обаче се строят ОТ ЧАСТНИ ФИРМИ, А НЕ ОТ ДЪРЖАВАТА И ПО ТАКЪВ НАЧИН РИСКЪТ Е В РЪЦЕТЕ НА ЧАСТНИЯ ИНВЕСТИТОР, А НЕ НА ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА!!!! Англия, Турция, Китай, Индия и прочие държави имат население МНОГОКРАТНО ПО-ГОЛЯМО ОТ БЪЛГАРСКОТ и строителството в тези държави има някакъв смисъл, доколкото заради голямата численост на населението може да се очаква дефицит на ток, но в България ДЕФИЦИТЪТ НЯМА ОТКЪДЕ ДА ДОЙДЕ, доколкото населението на България се свива ли свива с всяка измината година, следствие на т.нар. БЪЛГАРСКА ПОЛИШТИЧЕСКА КЛАСА, СЛУЖЕЩА ПРЕДАНО И ВЯРНО НЕ НА НАРОД И РОДИНА, А НА БОЛШЕВИШКАТА РУСКА ПАСМИНА!!!!
bolshevikite ste za Gulag

2012.04.28 | 19:35

25
da ne zabravite socialistchetata da nashtrakate minusi, che inache nqma da vi platqt za propagandata
Румен

2012.04.28 | 19:34

24
Герб искат да върнат България в средновековието!Понеже правителството не иска да строи АЕЦ Белене, предлагам на площадката да построи завод за лоени свещи, за да могат хората да си светят вечер и сутрин в тъмното. Ел. ток освен за бита е необходим за промишленноста,но ако се ликвидира с тези темпове,до две години промишленост няма да има.
Петкан

2012.04.27 | 21:41

23
Станишев защитава интересите на Русия.Това не е прецедент за тази партия!
AlexK

2012.04.27 | 21:17

22
ББорисов изобщо не е прав и за проекта "Цанков камък".Това е източник на електроенергия,който в годините ще си възвърне инвестицията многократно.Друг е въпроса,че проекта беше опорочен от наглата кражба на Доган.И сега ББ беснее,че за него е нямало комисионна-затова са всички приказки.Точно поради липса на лична изгода,сега спира проекта "Белене".А това според инфоизточниците,ще е централа със сериозно западно оборудване на водещи фирми-нищо,че изпълнителя е Русия.
att

2012.04.27 | 19:48

21
А ти мрънкаш всеки ден по същата причина.Поне днес излезте от вашата партия и се извинете на българския народ,затова че цяла седмица крихте за аварията в Чернобил и оставихте хората незащитени.Ти Сергейчо,къде беше днес през 1986год.????Баща ти каде те беше скрил??? ЛИЦЕМЕРИ !
sai

2012.04.27 | 19:48

20
Комунистите начело със Сергея може и да са противняци, но за проекта, че беше спрян по възможно най - тъпия начин, са много прави. Никаква дискусия, никакво гласуване, а просто еднолично решение взето след натиск от Америка. След това решение започнаха черния ПР за този проект, като с е почне от това, че щял да струва 22 милиарда, които ние нямаме, макар че никой не ни ги иска, та се стигне до най-голямата глупост, да си играят със страховете на хората, като обявяват, че Белене е земетръсен район и авария е много възможна... Това беше върха на глупостта Бойкова! Същия този Бойко само няколко месеца преди това обявяваше по всички предавания и вестници, как без този проект икономиката ни ще умре, ще живеем на свещи и т.н. И в един момент се обърна на 180 градуса, понеже американците станаха адски недоволни от това, че ще има руска централа в България. Нямало ясни параметри по договора, но ГЕРБ нито веднъж не инициираха среща с Русия, на която да се уточнят тези параметри. Нямало инвеститор, но ГЕРБ никога не си направиха труда да намерят такъв, а даже изгониха и РВЕ. Най - лесното беше да се угоди на Америка, щото ГЕРБ няма да ги има, когато страната е в енергиен колапс и е принудена да внася ток от други държави.

2012.04.27 | 19:48

19
Точно днес - 26 години след кошмара в "Чернобил" е крайно нагло и нахално да се възхваляват ползите от употребата на ядрена енергия. Тогава си спомням ,че другарите от БКП ,ни разясняваха - колко е безопасна ,модерна и напредничава руската ядрена технология и как всички слухове за ядрено замърсяване ,аварии и проблеми в съветските ядрени централи ,са плод на злостна ,капиталистическа и анти-комунистическа пропаганда. Сега вече сме на ясно ,че авариите и проблемите на съветските (руските) АЕЦ са били (едва ли не ),ежедневие и че , другарите комунисти са използвали собствения си народ ,като опитни зайчета. Та, след като убиха над 20 000 човека и заразиха територия от 10 000 кв.км. ,чак тогава (плахо ,плахо) в тогавашните медии ,започна да се споменава за някаква заплаха от радио-активно замърсяване във водата ,в свежите зеленчуци ,в млякото и пр. и пр. На др. Станишев ,както и на другите другари от ЦК на БКП и сродните им организации ,започнаха да доставят специални ( многократно проверени) хранителни продукти ( спомнете си - хотел "Рила") , а за народа ? Абе ,кой му пука за народа! Та ,сега наследниците на същите тези "другари" ,хлевоусто ни убеждават пак в същото - колко е изгодна ,напредничава и безопасна "братската ,руска ядрена технология " и как ,ако не си я монтираме в двора ,ще се прекараме много. Ама съм сигурен ,че те ,още от сега са си уредили специалните хранителни продукти , а ние пак ще хрупаме фосфоресциращите марули.

2012.04.27 | 19:48

17
Съветски (руски) АЕЦ се строят в Румъния и Турция . И няма никакво значение дали ще тряснат отсам Дунава или Босфора или оттатък . За модернизацията само на Марица изток 1 ( която вече е собственост на американска компания) са дадени над 1 милиард евра и се очакват още над 10 милиарда инвестиции в близките години в комплекса Марица изток . А възвръщаемостта на тези пари с печалба е гарантирана с многогодишен договор за високи изкупни цени на ел. енергията им от нас. А сега сравнете кое ще ни излезе по-скъпо.

2012.04.27 | 19:48

18
За пореден път ще го кажа. Герберчетата да видят в "тубата" какво говореше за АЕЦ Белене техния вожд на 08.04.2011 година в Панорама и тогава да коментират.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини