Делян Добрев: Ще строим седми реактор на АЕЦ „Козлодуй", а не АЕЦ "Белене"

  • 29 март 2012 07:38

  • 1905
  • 9
Делян Добрев: Ще строим седми реактор на АЕЦ „Козлодуй", а не АЕЦ "Белене"
©

„Ще работим в посока да построим седми реактор на АЕЦ „Козлодуй". След време може да дойде друго правителство, което да реши да преразгледа тези проекти и да реши да построи АЕЦ „Белене“. Това каза пред Нова телевизия Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:, министър на икономиката, енергетиката и туризма. Днес той пътува за Москва, където ще преговаря за по-добро излизане от ситуацията.

Според него от 2006 до 2009 г. е можело да се подпише решението за изграждането на АЕЦ „Белене“, а това не е направено, което означава, че и предишните правителства не са го искали.

Министърът смята, че отказа от АЕЦ „Белене“ няма да навреди на отношенията на България с „Росатом“.

До момента платените средства за атомната централа са над 1.3 млрд. лв. По голяма част от тях са дадени за разрушаване на построеното. „През 1990 г. Спираме проекта, но вместо през 2002 г. да довършим започнатото ние правим точно обратното“, допълни той.

„Докладът на консултанта HSBC показва, че през 2020 г. ще има търсене на електроенергия. При определени обстоятелства този проект ще е печеливш, при други няма. Не беше намерен и стратегически инвеститор. Бяхме казали, че АЕЦ „Белене“ ще се строи, ако има стратегически инвеститори и проекта бъде диверсифициран“, каза Добрев.

На въпрос имало ли смисъл от този доклад Добрев отговори, че когато нямаш инвеститор и финансиране няма какво да се направи. „Направихме доклада, защото беше хубаво да не зачеркваме тези 1,3 млрд. лв., а да направим този доклад и да видим какво ще покаже той“, допълни министърът.

Добрев допълни още, че окончателния доклад на HSBC не е получен, но те не са можели да чакат повече и е трябвало да вземат решение.

Според него е възможно на мястото на АЕЦ да се построи газова централа. „Технически е възможно да се построи газова централа. Това може да стане като частен проект. Цената на тази електроенергия е много по висока, но смятам че ще има пазар за нея“, категоричен беше той и допълни, че ако в бъдеще се добива шистов газ тази централа може да работи с него.

Последвайте канала на

1905 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Българин

2012.03.29 | 22:30

9
Американците и на нас успяха да ни го набутат благодарение на бате дупеданко,явно са му дали достатъчно зелено.Яд ме е,че гласувах за него.Докога ще търпим това българи!Всяко правителство,което дойде на власт,да ни унищожава бавно но сигурно.Аз съм енергетик и това с газова централа е подигравка,гавра и с без това изстрадалия ни народ.АТОМНА ЦЕНТРАЛА- ТОВА Е БЪДЕЩЕТО В БЛИЗКИТЕ 20-40г.АЕЦ Белене не само ще ни изкара от дупката,това е и стратегически военен обект.

2012.03.29 | 11:35

8
Това момченце с жълто около устата горкия май не осъзнава , че го хвърлят на вълците . Сигурно си мисли че отива в Москва на купон с ТАТУ ! А там го чакат стари зъбати сибирски вълци , оглозгали не едно пиленце като Делянчо. А когато нещата се сговнясат , бате му Бойко ще си изтрие гъзеца с него и ще го изхвърли на бунището ...

2012.03.29 | 11:35

7
„Технически е възможно да се построи газова централа. Това може да стане като частен проект. Цената на тази електроенергия е много по висока, но смятам че ще има пазар за нея“, категоричен беше той и допълни, че ако в бъдеще се добива шистов газ тази централа може да работи с него. Е за това никога нямаше да се сетим. Сега само трябва да намерим кой да добива шистовия газ и кой да построи централата. Кой ли ще е? Аз не мога да се сетя.
Намбър 1

2012.03.29 | 11:34

1
От цялата работа най-голям интерес да се спре АЕЦ Белене имат хамериканците, защото кой ще им купува в пъти по-скъпата електроенергия от Марица Изток и кой ще си наложи добиването на шистов газ защото уж няма да имаме друг избор, няма такива малоумници и дупедавци като ГЕРБ.
watsh

2012.03.29 | 11:34

6
Поредното Безумие 60 мил. лева за windows 8 ще отдели държавата
123

2012.03.29 | 11:34

5
Може ли да кажете кой ще постави този 7-ми реактор в Козлодуй. Руснаците, след като им е спрян проектът за последна генерация атомна централи, ще се заемат ли да "боцнат" гененатора в централа, строена 75година? А американците, след като това е руска технология? И най-важното колко ще струва?
123

2012.03.29 | 11:34

4
Горкото момченце.Не смея да си и помисля какво ще преживее в Москва.Бойко Борисов като се пише "мъжкар',защо той не отиде в Москва да преговаря,а постъпва по най ления начин,като праща 33годишен младеж без опит в политиката да преговаря.100% Русия ще ни осъди,но за в момента ретийнга на ББ ще се запази.
Бля бля

2012.03.29 | 11:34

2
Да и аз си мисля, че Тиквата го изпраща тоя мухльо да обере пешкира вместо него. А това дали ще строят още не се знае и доколкото гледах Овчаров, като съм склонен да му вярвам подготвителният период ще отнеме много повече от 7 години, за които уверява Тиквата, а след това следва и монтаж и строителство. А и доколкото разбрах тока от газова електроцентрала е поне 6-7 пъти по-скъп от този на АЕЦ. Като цяло яко сме го закъсали и след 10 години вече ще внасяме ток.
Радо

2012.03.29 | 11:34

3
Кво ще строят и без това на следващите избори се очертава Герб да е в клуба на отритнатите а по точно при Симеочо. Като оправи атомната енергетика нашият капацитет Боко-Тиквата ще отиде в Церн да им разбива Атомите. Така е в България само кърпежи искат стар Москвич всяка година с кърпежи да изкара един век. Затова и безработицата е толкова висока нищо ново не се строи или да се инвестира гледа се всичко да изкара временно като дупките да следващият сезон. От износители ще станем вносители както стана с плодовете и зеленчуците сега всичко се внася.

Добави коментар

Водещи новини