Учени: Биологичният часовник на човека не възприема лятното часово време

  • 26 март 2012 14:48

  • 3912
  • 4
Учени: Биологичният часовник на човека не възприема лятното часово време
©

Смяната на времето може и да дава един час дневна светлина повече, но вътрешният часовник на човешкото тяло не се адаптира към тази промяна, показва изследване на германски учени, цитирано от ABCNews.

"Когато смениш часовник, всъщност не се променя нищо, свързано със слънчевото време", обясни Тил Рьоненбърг от университета Лудвиг Максимилиан в Мюнхен. "Това е просто една от онези човешки приумици, при които си мислиш, че можеш да правиш каквото си поискаш, стига да имаш дисциплина. Забравяме, че биологичният часовник е древен колкото самите живи организми и не може да бъде подлъган просто така."

Циркадният ритъм на човека – вътрешният часовник на тялото – следва слънцето и се променя спрямо мястото, където живеем
, пише dnevnik.bg.

"Циркадният ритъм изобщо не се променя от социални постановления - казва Рьоненбърг - "през зимата се вижда най-добре как се променя сънното поведение, което е тотално и рязко нарушено от смяната на времето през март." Всичко се връща към нормалност при есенната смяна на времето.

Екипът на Рьоненбърг е изследвал сънното поведение на 55 000 души от Централна Европа и установил, че през почивните дни хората следват стандартното време, а не лятното часово време. Особено тежка е промяната за "нощните птици" - тези от нас, които са активни по-късно през денонощието и заспиват по-късно. Обратната промяна към зимното време минава без проблем.

Професор Чарлс Цайслер от Харвардския университет цитира изследване в САЩ, според което в понеделника след преминаването към лятното време в страната има увеличение на автомобилните катастрофи с между 6 и 17%. В статия на Нuffington Рost той разказа и за шведско проучване, което разглежда сърдечните проблеми у шведите в продължение на 20 години, което показва, че има нарастване с 5% на сърдечните удари през първата седмица след смяната на времето. Обратната тенденция на намаляване на инфарктите с 5% се наблюдава през есента.

Според доктор Луиз Ртацек от университета "Калифорния" в Сан Франциско лятното часово време не е по-вредно от други отклонения от естественото слънчево време като изкуствена светлина. "Преди изкуственото осветление хората са следвали слънчевия цикъл много повече. В днешно време може да си буден по цяла нощ на светло, което също влияе на биологичния часовник." Според него няма причина да се премахва лятното часово време, което засяга 1,5 милиарда души по света. "Лятното време подпомага енергийната ефективност", напомня Ртацек.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3912 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ako

2014.10.17 | 14:02

4
и на мен не ми се отразява добре тази смяна
Петър Атанасов

2014.10.17 | 14:02

3
Глупости! Най-добре се чувствам на лятното часово време! Не ми се отразяват добре постоянните смени, а не самото време. Трябва да си останем на лятното веднъж завинаги!
.

2014.10.17 | 14:02

2
дрън-дрън
ами сега?

2014.03.31 | 16:43

1
Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от8-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, било чрез коментар във форум, e-mail , Skype или разговор, и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=0228e7e6

Добави коментар

Водещи новини