Лекари от Бърза помощ искат по-високи заплати

  • 17 март 2012 17:49

  • 1120
  • 0
Лекари от Бърза помощ искат по-високи заплати
©

Да бъде приет нов Закон за спешната помощ и да се увеличат заплатите поискаха на Национална среща в Пловдив работещите в Бърза помощ.

Освен представители на 28-те спешни центъра, на дискусията присъстват представители на БЛС, на синдикатите, както и заместник-председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване д-р. Даниела Дариткова. Заради кадровите промени в Здравното министерство негови представители не присъстват на срещата, както и членове на Асоциацията на работодателите в здравеопазването. По време на дискусията лекарите поискаха законодателите ясно да разпишат дефиниция за спешност, съобщава БНР. Съществуващата нормативна уредба за спешната помощ е остаряла и промени са абсолютно наложителни.

Това заяви председателят на асоциацията на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева: „Трябва да извършваме само спешна медицинска помощ, а в действителност изпълняваме и неотложна, изпълняваме и транспортни функции, изпълняваме социална функция при повечето бездомни пациенти, а ние се нуждаем наистина от това да имаме време и възможност да отговаряме адекватно на нуждите на спешните ни пациенти”.

Работещите в спешната помощ настояха още за нов регламент на финансиране в рамките на 4 минимални работни заплати, а нощните дежурства да станат поне лев, вместо сегашните 50 стотинки. Според д-р Ангел Миков: „Моята заплата е 634 лева основна. 50 ст. на час нощен труд не знам как ви звучи. Поне един лев да стане. Да не сме нали алчни, да кажат тия са алчни. Чуват се неща, че има решение за прословутите парамедици. Които щели да се обучават от БЧК, а по време на обучението си щели да получават по 550 лева заплата. Моят изход е да стана парамедик тогава”.

Сред причините за смяна на министър д-р Стефан Константинов заместник-председателят на Парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова назова и осуетения старт на концепцията за спешната помощ. Тя обаче подчерта: „Мисля, че има достатъчно законодателна рамка и подзаконови нормативни актове и смятам, че изпълнителната власт не реализира тези закони в пълния обем и не реализира изцяло волята на законодателя”.

Последвайте канала на

1120 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини