Ватиканът заподозрян за пране на пари

  • 08 март 2012 20:18

  • 771
  • 0
Ватиканът заподозрян за пране на пари
©

За първи път САЩ посочиха Ватикана като вероятен център за пране на пари, предаде Асошиейтед прес.

Това предположение е изразено в годишния Доклад на американския Държавен департамент за международната стратегия за контрол на наркотиците, публикуван в сряда вечерта.

Докладът на Държавния департамент е съставен от два раздела.

Първия разглежда проблема с трафика на наркотици и стратегията за борба с него в международен план, а втория разглежда въпроса за прането на пари и други финансови престъпления, пише монитор.бг

В доклада Държавният департамент посочва Ватикана като една от 68-те страни или територии под съответната юрисдикция, за които има опасения, че в тях се перат пари или се извършват други финансови престъпления. Ватиканът е в списъка, защото не е ясно дали едногодишната му стратегия срещу режима на пране на пари е ефективна, отбелязва АП, като се позовава на представители на департамента.

Във втората част в списъка на страните, в които се практикува прането на пари, отново се озовава Аржентина. Там попадат и Афганистан, Китай, Колумбия, Израел, Великобритания и Франция, допълва Франс прес. Другите заподозрени страни са Бразилия, Австралия, Каймановите острови, Япония, Уругвай и Зимбабве.

За изготвянето на тази част от документа Държавният департамент е взел предвид националните закони за борба с финансовите престъпления тяхното прилагане и размерите на финансовия сектор на съответната страна.

Това е 29-ият подобен доклад на Държавния департамент за международна стратегия и контрол над наркотиците. Докладът е бил изпратен на Конгреса.

Последвайте канала на

771 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини