Красива римска мозайка изплува изпод руините в наводнения Бисер

  • 05 март 2012 19:06

  • 8194
  • 3
Красива римска мозайка изплува изпод руините в наводнения Бисер
©

Красива подова настилка от Римската епоха изплува изпод руините на наводненото на 6 февруари село Бисер.

Ценната находка бе открита в дигата на реката, съобщи "Стандарт Нюз", позовавайки се на информация от музея в Харманли.

На находката се натъкнали служители на музея, когато се отекла водата и отмила пясъка и пръстта от дигата. Според експертите обаче находката е повредена от иманяри, защото върху находката се виждат следи от дупки от бормашини.

Вероятно става въпрос за част от обществена постройка или светилище от римско време, което обаче ще се проучва тепърва от археолозите.

Освен находката от римско време в Бисер е намерена и многостенна колона в разрушена от наводнението стопанска постройка. Според първоначалния оглед колоната е от 13-14 век или от Османско време.

От музея в Харманли ще искат строежа на новите къщи в село Бисер да става в присъствието на техни представители, които да следят за нови археологически находки.

Последвайте канала на

Десислава Станева
8194 3

Коментари 3

Добави коментар
Месечен доход без риск и вложения!

2012.03.06 | 07:04

3
Нов интернет портал - търсачка ще дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се с поканата в края на този пост, поканете приятели и печелете от 7-ми април 2012!След регистрацията ще получите мейл на български език с кратки съвети!Уникална възможност, не се изискват никакви вложения или даунлоад.Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, увеличава факторът по който ще се изплащат парите ви!Всеки месец, като заплата!Лесно е, става за минута!Успех!Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=98df1a72
asd

2012.03.06 | 05:58

2
vsqko zlo za dobro predpolagam
Стефан Димитров

2012.03.05 | 23:59

1
За Община Харманли можете да търсите информация по интернет в следните сайтове : Sakarnews.info - обхваща почти всички селища в региона и Harmanli.bg.com - за общината......

Добави коментар

Водещи новини