Тайната на щастливото бебе

  • 01 март 2012 09:35

  • 1697
  • 0
Тайната на щастливото бебе
©

Тайната за щастливо бебе се крие в хубавите завивки и музиката, с която ще го "захранвате" още в утробата.

Качествените чаршафи, матрачета и възглавнички с регулиращи се степени са основното, на което родителите трябва да наблегнат, за да осигурят спокоен сън на малкото. Някои от тези факти са неизвестни, особено за по-младите и неопитни мами и татковци. Именно в такива случаи на помощ идват курсовете за родители. В Пловдив към Центъра за бременни жени вече има подобни обучения. А от края на миналата година там стартира безплатно общинско училище за всички неопитни бъдещи родители. В него мама и татко могат да научат всякакви подробности за грижите за мъника, дори когато е в корема на мама.

"Класическата музика успокоява новороденото. Ако бебето плаче постоянно, не иска да спи и отказва да се храни, направете си експеримент и го оставете да послуша Моцарт", съветва Антоанета Борисова, председател на центъра. Класическата музика е пръв помощник на младите майки при отглеждането на мъничето. "Сватбата на Фигаро" или "Малка нощна музика" са идеални за бебето още докато е в корема на мама. "След като се появи на бял свят, то със сигурност ще се отблагодари на своите близки, като расте спокойно и усмихнато", казва Борисова. Задължително условие е мама и татко да изберат само една мелодия и да я пускат постоянно, пише "Стандарт Нюз"

Друго средство за успокояване на бебето е да бъде гушкано, милвано и да му се говори. "Събеседници" на мъника трябва да са както мамите, така и татковците. Антоанета Борисова припомня, че разговорите с бебчето трябва да започнат преди раждането, защото малкото чува и в корема на мама.

Кога трябва да спи едно бебе е въпрос, който тревожи всеки млад родител. Отговорът е един "Това си е бебешка работа, когато иска!". Съветът й към мамите обаче е и те да дремват със своето мъниче. Затова има и правило "Спи ли бебчо, спи и мама". През първите дни след раждането се повтаря едно и също: кърмене - цедене - сън - смяна на памперси - кърмене... - през 2-2,5 ч.

"За добруването на цялото семейство майчетата трябва да се научат да дремват поне 1-2 пъти през деня", съветва Борисова. Смята се, че първия месец бебето спи 16-19 часа, но невинаги е така. Има уникални мъничета, които спят много по-малко. Майките трябва да са спокойни и уверени в собствената си интуиция, ако дойде време за създаване на дневен режим на малкото. Важно е да не се стресират от мисълта, че го разглезват. "Разглезени бебета няма", смята Борисова.

В Училището за родители има отделен курс, посветен на бебешкия сън и комбиниран с лекция за най-подходящите постелки, възглавници и завивки за малкото. Има матрачета, които се нагаждат според тялото на мъника. Възглавнички на степени, които се регулират в зависимост от нуждите на новороденото, както и подходящи завивки, за да поддържат постоянна температурата на телцето на малкото. Бебето привиква със своята завивка, започва да я познава да пипане и по аромата, затова тя трябва да бъде внимателно подбрана. Когато това бъде направено, родителите могат да са спокойни за добрия сън на своето съкровище, казва в заключение ръководителката на центъра.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1697 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини