10 000 лв. глоба, ако крадеш топло

  • 27 февруари 2012 05:59

  • 2483
  • 3
10 000 лв. глоба, ако крадеш топло
©

До 10 хиляди лева глоба за кражба на парно от съседите ще бъде предвидена в Наказателния кодекс. Предложението за въвеждане на санкцията е на зам.-шефа на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на икономическата комисия в парламента Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна,, пише в. "Монитор".

Николов обясни, че размерът на санкциите трябва да е такъв, че да служи като превенция срещу кражбите на парно в рамките на етажната собственост. Според него при първо провинение може да се заложи глоба от 5000 лв., която да скача до 10 хил. лв., ако крадецът на топло бъде хванат повторно.

Идеята за криминализиране на кражбата на топлоенергия не е новост. Този път обаче Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, е категоричен, че в Наказателния кодекс ще бъдат разписани нужните текстове, за да се спре съседи тарикати да се греят на гърба на останалите.

Към момента в НК има предвидено наказание, но само за кражбите на топлинна енергия от топлофикациите, а не вътре в етажната собственост. Предвидената санкция е до 5 г. затвор и до 20 хил. лв. глоба при първо нарушение. Ако деянието е повторно, крадецът може да отнесе до 10 г. затвор, а глобата скача до 30 хил. лв.

Според Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, кражбите на парно във входа могат да бъдат установявани с термовизионна камера. За това чрез поправки в Закона за енергетиката топлинните счетоводители ще бъдат задължени да си купят или да ползват под наем такива камери. С тяхна помощ те ще проверяват дали не се греят абонати, които са обявили, че уж са демонтирали някои или пък всичките радиаторите в дома си. Ако се окаже, че има такива клиенти, ще бъде сформирана специална комисия, която да провери случая, обясни идеята си Николов. Тя ще е съвместна между представители на етажната собственост и съответния топлинен счетоводител.

Няма да има насилствено влизане в жилището нито каквото и да е нарушение на неприкосновеността на частната собственост при проверката, категоричен е Николов. Просто в Закона за енергетиката ще бъде записано, че който не допусне проверяващите, ще плаща парно на пълна мощност. Сметките му ще идват все едно, че ползва, без изобщо да пести, докато не допусне комисията до дома си, допълни зам.-шефът на ГЕРБ.

Въпросът с кражбите на парно между съседите назря особено остро тази зима, когато и заради студовете фактурите масово минаваха 250-300 лв. За тристайните жилища в София пък сумите се движат около 500 лв. Обясненията за шокиращите суми са основно две – масово декларирани нулеви прогнозни дялове и кражби на топло от съседи.

Последвайте канала на

2483 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Радо

2012.02.27 | 19:28

3
Не знам друга такава държава да има такъв закон за кражба на топло и то в такъв размер. За убийство няма да те накажат даже ще ти наложат условна присъда таке в България убийците по улиците а кокошкарите в затвора че човек си е пуснал парното. А кога ще гласуват закон за вдигане на минимална заплата и пенсии май това е тема табу за политика?
pitam

2012.02.27 | 12:41

2
Kak she vlezete v apartamenta na depotat?
111

2012.02.27 | 11:12

1
W W W . O R I G I N A L N I . BE --- КУПИ ТЕНИСКА НА ЛЮБИМИЯТ СИ ОТБОР!!!

Добави коментар

Водещи новини