Дейвид Камерън вдига цените на пиенето

  • 16 февруари 2012 07:20

  • 692
  • 0
Дейвид Камерън вдига цените на пиенето
© Интернет

Британският премиер Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. е подготвил план за борба с пиянството на Острова.

Както самият премиер заяви, във Великобритания има позорно много алкохолици. Затова правителството ще вдигне минималния праг на цените на алкохола и ще облага с по-високи акцизи спиртните напитки.

Всяка година от болести, свързани с алкохола, държавата губи по 2,7 милиарда лири или по 90 лири на всеки един британец. Според плановете на правителството, ако цената на алкохола се повиши, могат да се спасят хиляди хора.

Освен това Камерън възнамерява да направи мрежа от изтрезвителни центрове, където пияните да бъдат закарвани със специални автобуси. Също така ще се увеличи броят на полицаите, които ще се борят с пияниците, създаващи проблеми в нощните клубове. В нощните клубове ще има и кабинети за първа помощ, които да помагат при подобни извънредни ситуации.

През 2010 г. във Великобритания има 200 хиляди случая за хоспитализация след алкохолно отравяне, много от които завършили със смърт. Статистиката сочи, че за седем години броят на алкохолиците се е увеличил с цели 40%, а пациентите, приети с тежко алкохолно натравяне, са 18 500 души.

Дългосрочният план срещу алкохолизма ще бъде огласен през март. Британският в. "Гардиън" отбелязва, че почти през цялата минала година властите са провеждали изследвания и анализи не само с медици, но и с производители на спиртни напитки как точно да се проведе реформата.

„Резултатите са скандални и аз съм твърдо решен да се преборя с това”, твърди Камерън. Отговорното пиене трябва да се превърне в реалност, а не само в препоръка, каза още Камерън и призова всички ­ спиртната индустрия, пъбовете и супермаркетите, да се обединят около тази идея.

Противници на идеята обаче отбелязват, че ако се повиши минималната цена на алкохола, това ще породи недоволство у най-бедните
слоеве на Великобритания.

Говорител от Даунинг Стрийт коментира, че още не е ясна голямата картина на плана против алкохолната зависимост, но Камерън е решен да се пребори с проблема.

Последвайте канала на

692 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини