Икономисти: Мерките на Дянков не могат да постигнат сваляне на лихвите

  • 13 февруари 2012 14:26

  • 1170
  • 2
Икономисти: Мерките на Дянков не могат да постигнат сваляне на лихвите
©

Държавата има възможност да се намеси на пазара, но мерките, които предлага за понижаване на лихвите, трябва да станат част от цялостна програма.

Това каза пред БНР финансистът Красимир Ангарски във връзка с трите мерки за понижаване на лихвите, които бяха предложени от финансовия министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи - първо, те задължително да се обвържат с някои от най-разпространените банкови индекси, второ - да бъдат забранени част от таксите, които се плащат на банките, и трето - по-сериозна регулация на фирмите, които теглят тъй наречените "бързи кредити".

"Тези мерки са в правилната посока. Но това са административни регулации, които трудно биха довели до понижаване на лихвите, защото дори да се обвърже с някаква база - те отгоре могат да си слагат колкото си искат надценки. Трябва да се излезе на пазара с всички възможни структури - инвестиционните фондове, международните финансови институции, други банки, за да се насърчи кредитирането от тях. Също така могат да се създадат специални инвестиционни фондове например за малък и среден бизнес, където държавата да насочи средства и от там да излезе на пазара с по-ниски лихви. Такава възможност има държавата, че просто, ако си постави задачата и направи една програма със съответните структури, няма начин да не се получи", каза Ангарски.

"Това е поредният пиар на правителството и като не знаеш какво правиш и как да го направиш, се хващаш за такива действия, които за хората, които не разбират, звучат много популярно, но за специалистите са по-скоро смехотворни за целта, която трябва да постигнат. Тези три мерки не могат да постигнат сваляне на лихвите", каза бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов. Той допълни още, че потребителският кредит в България не е с най-голяма лихва.

"Активността на хората е най-вече в посока ипотечно кредитиране, което вероятно ще бъде и най-активният сегмент и за 2012 година", заяви кредитният консултант Тихомир Тошев. По думите му, хората все още са предпазливи относно потребителските кредити. В момента лихвите в евро и в лева по ипотеките са с около 2- 2,5% по–надолу и са на нивата от 2008 година. Лихвите по потребителските кредити също са спаднали с около 1-1,5%.

Според Тошев мерките на финансовия министър ще доведат само до по-голяма прозрачност при определяне на лихвите в България, но не и до намалението им. "Намаление на лихвените нива може да се постигне, когато имаме стабилна и растяща икономика", обясни той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1170 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.02.13 | 15:31

2
www.sportnamedicina.com Професионални ортези, протектори и облекло за спортисти. За всички хора, които ценят тялото си
asd

2012.02.13 | 15:22

1
ne mogat ta nali nqkoi trqbva da si palni gu6ata

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини